Αρχική » Erasmus+

Αρχείο κατηγορίας Erasmus+

Συμμετοχή του 1ου Γυμνασίου Μεσολογγίου, σε δράσεις ΕRASMUS+

Την Τρίτη 30/1/24 έγινε διάχυση του προγράμματος ERASMUS+ KA122με τίτλο  “Η εκπαίδευση με υπαίθριες δραστηριότητες συναντά την τεχνολογία στο δρόμο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση της παγκόσμιας ιθαγένειας” και κωδικό 2022-KA122-SCH-000071507. Πραγματοποιήθηκε στον χώρο του σχολείου και παρακολούθησαν όλοι οι καθηγητές. Παρουσίασαν οι εκπαιδευτικοί: κα Παναγιωτοπούλου Γεωργία, κος Παπαβασιλείου Δημήτριος, κα Μαντά Καλλιόπη, κα Καρανικόλα Ελευθερία, κα Λαναρά Σοφία, κα Τσαρκάτογλου Τριανταφυλλιά και Λιάπη Σοφία μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του προγράμματος.

Την Τετάρτη 31/1/24 το απόγευμα η εκπαιδευτικός του σχολείου μας Παναγιωτοπούλου Γεωργία παρακολούθησε στο Παπαστράτειο Μέγαρο στο Αγρίνιο, την εκδήλωση διάχυσης προγράμματος Erasmus+  με θέμα: “O  Έρασμος ταξιδεύει στη ρομ-ΙΚΥ παιχνιδοχώρα” του 13ου Δημοτικού σχολείου Αγρινίου παρουσία και εκπροσώπων του ΙΚΥ.

Την Πέμπτη 1/2/24 το πρωί ο Διευθυντής του σχολείου κος Κατσαρός Κωνσταντίνος και η εκπαιδευτικός κα Παναγιωτοπούλου Γεωργία παρακολούθησαν και συμμετείχαν στην “Εκδήλωση Ενημέρωσης και Εργαστηρίων Erasmus+” που συνδιοργάνωσαν το ΙΚΥ και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας ενόψει της Πρόσκλησης Υποβολής Προτάσεων Erasmus+ 2024.

Το 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου “Παλαμαϊκή Σχολή” σε πρόγραμμα Erasmus+ KA122

Το 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου “Παλαμαϊκή Σχολή”, συμμετέχει σε πρόγραμμα ERASMUS+ KA122 – Σχολική Εκπαίδευση – Μαθησιακή Κινητικότητα Ατόμων (Learning Mobility of Individuals), με τίτλο σχεδίου: “Η εκπαίδευση με υπαίθριες δραστηριότητες συναντά την τεχνολογία στο δρόμο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση της παγκόσμιας ιθαγένειας” και με κωδικό 2022-KA122-SCH-000071507. Πραγματοποιείται με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζεται από το ΙΚΥ, έχει διάρκεια 16 μηνών και ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο του 2024.

Σε μια εποχή με πολλές φυσικές καταστροφές στον πλανήτη από την κλιματική αλλαγή και λόγω του ότι η περιοχή μας είναι από τους πιο σημαντικούς βιοτόπους της Ελλάδας, προστατευόμενη από διεθνείς περιβαλλοντικές συνθήκες, αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε αυτό το πρόγραμμα.

Από 6-11 Αυγούστου 2023 πραγματοποιήθηκε κινητικότητα επτά (7) εκπαιδευτικών σε δύο ροές για παρακολούθηση δύο σεμιναρίων:

  • “Climate change and sustainable development: How eco-friendly schools can shape a better future for global citizens – Take action, Go Green!”, στο οποίο συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί: κα Λαναρά Σοφία και κα Λιάπη Ελένη ΠΕ02 – φιλόλογοι, κα Καλλιόπη Μαντά και κα Καρανικόλα Ελευθερία ΠΕ03 – Μαθηματικών και η κα Τσαρκάτογλου Τριανταφυλλιά ΠΕ80 – Οικιακής Οικονομίας και
  • “Integrating ICT and STEM education into outdoor learning activities”, στο οποίο συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί: κος Παπαβασιλείου Δημήτριος ΠΕ04.01 – Φυσικής και κα Παναγιωτοπούλου Γεωργία ΠΕ86 – Πληροφορικής. Τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν στην Κοπεγχάγη της Δανίας από τον εκπαιδευτικό οργανισμό “Motivated Learning for Everyone”.

Από 27 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε μια ροή με 3 κινητικότητες για παρακολούθηση του σεμιναρίου:

  • “Interactive teaching for Sustainable Schools – Educational Games, Outdoor activities New Technology”, στο οποίο συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Παναγιωτοπούλου Γεωργία, Λαναρά Σοφία και Τσαρκάτογλου Τριανταφυλλιά. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι της Γαλλίας από τον εκπαιδευτικό οργανισμό “Eruditus Language School”.

Σκοπός των σεμιναρίων ήταν η επίτευξη της επαγγελματικής εξέλιξης και ανάπτυξης των εκπαιδευτικών του σχολείου μας, η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και ευαισθησίας σε θέματα που αφορούν την αξία των οικοσυστημάτων και την βιώσιμη ανάπτυξη καθώς και η ενημέρωση για δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος ενάντια στην κλιματική αλλαγή από φιλικά προς το περιβάλλον -αειφόρα- σχολεία.

Επίσης οι εκπαιδευτικοί εξοικειώθηκαν με τη χρήση διαδραστικών μεθόδων και εργαλείων WEB 2.0, STEM, εκπαιδευτικών παιχνιδιών και με διδακτικές τεχνικές για υπαίθριες δραστηριότητες με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης και την ενίσχυση της διδακτικής τους προσέγγισης, προσφέροντας πιο δυναμικές και καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας που θα ωφελήσουν άμεσα τους μαθητές.

Όλοι οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί παρουσίασαν την χώρα, την πόλη και το σχολείο τους με σχετικές παρουσιάσεις και βίντεο στην ολομέλεια, είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με συναδέλφους τους άλλων χωρών, να μοιραστούν ιδέες και καλές πρακτικές, να συνεργαστούν, να δικτυωθούν και να επικοινωνήσουν χρησιμοποιώντας την αγγλική γλώσσα.

Εκτός των μαθημάτων η επιμόρφωση παρείχε και πρόγραμμα δραστηριοτήτων σε σημεία ενδιαφέροντος των περιοχών διεξαγωγής των σεμιναρίων ώστε να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες των δύο πρώτων ροών την Κοπεγχάγη και την Δανία και οι συμμετέχοντες της τρίτης ροής το Παρίσι και τη Γαλλία.

Τα προγράμματα Erasmus ανοίγουν δρόμους, αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για πολυπολιτισμική ανταλλαγή απόψεων και πρακτικών, ενισχύουν την ευρωπαϊκή διάσταση της εκπαίδευσης.

Η συντονίστρια (contact person)
Παναγιωτοπούλου Γεωργία
ΠΕ86 – Πληροφορικής