Αρχική » Τσαρκάτογλου Τριανταφυλλιά

Αρχείο κατηγορίας Τσαρκάτογλου Τριανταφυλλιά

Η Παλαμαϊκή Σχολή υποδέχτηκε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία

Με γενική στόχευση την ενημέρωση των μαθητών και την κινητοποίησή τους για περιβαλλοντικά θέματα αλλά ειδικότερο την προστασία του αργυροπελεκάνου, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, σε συνεργασία με τους Messolonghi by locals, οργάνωσε παρέμβαση στο 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου, στο πλαίσιο του προγράμματος Pelican Way of Life που υλοποιείται ώστε οι μαθήτριες και οι μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν να γνωρίσουν τις απειλές που αντιμετωπίζει το είδος σύμβολο των υγροτόπων, να εμβαθύνουν σε αυτές και να μπουν σε ρόλο προπομπού για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση άλλων.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, υλοποιείται σε λίγα σχολεία της χώρας και ολοκληρώνεται με τρεις δράσεις περιλαμβάνοντας συνδυασμό τύπων εκπαίδευσης τόσο στην αίθουσα όσο και στο πεδίο με βιωματικό τρόπο και χρήση την νέων τεχνολογικών μέσων.

Η πρώτη δράση, διάρκειας τριών διδακτικών ωρών, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου. Οι 33 μαθήτριες και οι μαθητές μέλη των περιβαλλοντικών ομάδων του σχολείου με υπεύθυνες τις καθηγήτριες κ. Γεωργία Παναγιωτοπούλου και κ. Τριανταφυλλιά Τσαρκάτογλου, γνώρισαν την Ορνιθολογική, τους Αργυροπελεκάνους και τις απειλές τους. Πραγματοποιήθηκαν δύο παρουσιάσεις, η μια από την ομάδα Messolongi by locals, τον κ. Αλέξανδρο Παναγιωτόπουλο και την γεωλόγο – περιβαλλοντολόγο κα Σισία Ρούσση, με θέμα «Γνωρίζουμε τον Υγρό – Τοπό μας» και η δεύτερη από τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς της Ορνιθολογικής Εταιρίας κ. Λίλα Δερουγγέρη και Λίλια Μπαντίκου με θέμα «Αργυροπελεκάνοι, οι αρχαίοι κάτοικοι των Υγροτόπων». Ακολούθησε ομαδοσυνεργατική δραστηριότητα των μαθητών για την ανάλυση του περιβαλλοντικού προβλήματος και παρουσίαση των απόψεων στην ολομέλεια.

Θα ακολουθήσει δεύτερη δράση, διάρκειας μιας διδακτικής ώρας, κατά την οποία θα γίνει διαδικτυακή εξ αποστάσεως συνάντηση με την ομάδα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της Ορνιθολογικής ώστε να συζητηθεί το σενάριο για βίντεο που θα ετοιμάσουν οι μαθήτριες και οι μαθητές, σχετικό με το περιβαλλοντικό πρόβλημα που έχουν ήδη γνωρίσει μέσω της πρώτης δραστηριότητας. Τα παιδιά σε ομάδες θα ετοιμάσουν τα σενάρια τους, μέχρι την τρίτη δράση.

Η τρίτη και τελευταία δράση που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο, προβλέπει επίσκεψη στο πεδίο, στην Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, όπου οι μαθήτριες και μαθητές μας θα παρατηρήσουν με κιάλια και τηλεσκόπια τους αργυροπελεκάνους και θα καταγράψουν πλάνα για το βίντεό τους.

Η δράση θα ολοκληρωθεί με επεξεργασία των βίντεο και τελικά ανάρτησή τους στα social media της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και στο προφίλ του Youth Club του προγράμματος Pelican Way of Life, όπου αναρτώνται δράσεις μαθητριών και μαθητών από σχολεία που κάνουν αντίστοιχες δράσεις στην Βουλγαρία και την Ρουμανία.