Αρχική » Γιορτές – εκδηλώσεις

Αρχείο κατηγορίας Γιορτές – εκδηλώσεις

Η Παλαμαϊκή Σχολή – 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου σε ειδική Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου

Μετά από πρόταση της Παλαμαϊκής Σχολής – 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου και με τις ευλογίες του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού, την Παρασκευή 19/4/2024 οι μαθήτριες και μαθητές του σχολείου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ειδική ακολουθία των Χαιρετισμών της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Μεσολογγίου που τέλεσαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος π. Αναστάσιος Καντάνης και ο π. Ανάργυρος Πλάκας. Έψαλλε ο Αλέξιος Ζαρζάνης.

Μετά το τέλος της ακολουθίας, ο π. Αναστάσιος μίλησε για τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην υιοθέτηση των ύμνων που συγκροτούν την ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου ενώ αναφέρθηκε και στους 24 οίκους που ψάλλονται ακολουθώντας το ελληνικό αλφάβητο. Μίλησε στις μαθήτριες και τους μαθητές για το μήνυμα που πρέπει να πάρουν από την Ακολουθία που δεν είναι άλλο από το ότι οι προσευχές μας έχουν και τις πρεσβείες της Θεοτόκου προς τον Κύριο και έδωσε σε όλους την εικόνα του Αγίου Παντελεήμονος ως ευλογία.

Ο Σύλλογος διδασκόντων της Παλαμαϊκής Σχολής – 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου, επιθυμεί να ευχαριστήσει ειλικρινώς τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας κ. Δαμασκηνό για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας, καθώς επίσης και τον π. Αναστάσιο για την τέλεση της υποδειγματικής αυτής Ακολουθίας. Επίσης, ευχαριστούμε τον π. Ανάργυρο και τον κ. Ζαρζάνη για τη συμμετοχή τους αλλά και τους μαθητές μας που με μεγάλη προσοχή πήραν διδάγματα ζωής.

Ημερίδα Χημείας στην Παλαμαϊκή Σχολή (1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου)

Σειρά πειραμάτων Χημείας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι μαθήτριες και οι μαθητές της Γ Γυμνασίου του σχολείου μας.

Με πρωτοβουλία του κ. Δημήτρη Παπαβασιλείου, εκπαιδευτικό και υπεύθυνο Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών της Παλαμαϊκής Σχολής (1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου) , οργανώθηκε στο χώρο του γυμναστηρίου του σχολείου μας παρουσίαση και σχολιασμός πειραμάτων χημείας από τον χημικό κ. Φάνη Ντασιώτη, που ανήκει στο ΕΚΦΕ Αιτωλοακαρνανίας.

Τα πειράματα είχαν αναφορά στα αντίστοιχα κεφάλαια του μαθήματος Χημείας της Γ’ τάξης Γυμνασίου, αλλά και σε θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος.

Οι μαθητές παρακολούθησαν με προσοχή, γεγονός που αποτυπώθηκε στις ερωτήσεις που διατυπώθηκαν κατά τη διεξαγωγή των πειραμάτων, αλλά και στην προθυμία που επέδειξαν προκειμένου να συμμετέχουν σε ορισμένα από αυτά.

Κατά την διάρκεια της παρουσίασης επισημάνθηκαν και σχολιάστηκαν θέματα της «καθημερινής χημείας», καθώς και προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται για την ασφάλειά μας κατά τη χρήση υλικών και ουσιών.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου μας επιθυμεί να εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του προς τον κ. Ντασιώτη, για την ευκαιρία που έδωσε σε όλα τα παιδιά να μυηθούν στα μυστικά της Χημείας με βιωματικό τρόπο. Ήταν μια δράση που άφησε ανεξίτιλο το μήνυμα ότι πίσω από ένα θεωρούμενο «δύσκολο» μάθημα υπάρχει μια μαγεία που μπορεί να συναρπάσει μικρούς και μεγάλους.

Ο εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας αδέσποτων στην Παλαμαϊκή Σχολή – 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου

Στις 4 Απριλίου εορτάζεται η παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων και ο φετινός εορτασμός έλαβε επίσημο χαρακτήρα σε όλα τα σχολεία.

Στην Παλαμαϊκή Σχολή (1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου) οργανώσαμε 3 δράσεις.

Η πρώτη οργανώθηκε στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων της Α τάξης με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κ. Ευδοκία Παπανικολάου. Οι κτηνίατροι κ. Γιάννης Μιχαλόπουλος και κ. Κατερίνα Πολονύφη μίλησαν στους μαθητές μας για τη σημασία της θεσμοθέτησης της ημέρας αυτής από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ως σχολικής ημέρας φιλοζωίας. Ο κ. Μιχαλόπουλος περιέγραψε γλαφυρά τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα αδέσποτα ζώα στο δρόμο και τόνισε ότι λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε να προσφέρει η υιοθεσία τους. Στην περιοχή μας περίπου το 1/3 των ζώων που φιλοξενούνται σε σπίτια προέρχεται από υιοθεσίες από καταφύγια ή συλλόγους προστασίας ζώων. Με την παρέμβασή τους οι δύο κτηνίατροι, κατάφεραν να κερδίσουν το ενδιαφέρον όλων των μαθητών του σχολείου και κυρίως να καλλιεργήσουν την αγάπη για τα απροστάτευτα αδέσποτα ζώα.

Η δεύτερη δράση οργανώθηκε σε συνεργασία με το σύλλογο προστασίας ζώων «Η ελπίδα». Οι εθελόντριες κ. Σοφία Καραμούζα και κ. Ελένη Σόμπολου, ενημέρωσαν τους μαθητές μας για τις δράσεις του συλλόγου και το πρόγραμμα της Νέμεσις (Πανελλήνια ομοσπονδία για το περιβάλλον τα ζώα και το κυνήγι). Για λίγες ώρες φιλοξενήσαμε στο σχολείο μας και την Έρρικα, μια αξιαγάπητη αδέσποτη σκυλίτσα που έχει βρει καταφύγιο στην αγάπη των ανθρώπων του συλλόγου μέχρι να βρει μόνιμο σπίτι, μιας και δίνεται για υιοθεσία.

Τέλος, στο εργαστήριο Πληροφορικής οργανώθηκε προβολή ταινίας με θέμα την αφοσίωση του σκύλου προς τον άνθρωπο. Η ταινία «Χάτσικο», που έχει αφετηρία πραγματικό γεγονός των αρχών του προηγούμενου αιώνα στην Ιαπωνία, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών που την παρακολούθησαν μέχρι τέλους συγκινημένοι.

Ο Σύλλογος διδασκόντων ευχαριστεί θερμά τις κ. Καραμούζα, κ. Πολονύφη και κ. Σόμπολου καθώς και τον κ. Μιχαλόπουλο για τις παρεμβάσεις τους και για τη μύηση των μαθητών μας στην αγάπη για τα ζώα. Ευχόμαστε να έχουν πάντα δύναμη να ανταπεξέρχονται στις δυσκολίες του έργου τους.

Τιμή και δόξα στους Ήρωες του ’21!

Για μια ακόμη χρονιά οι μαθητές της Παλαμαϊκής Σχολής τίμησαν τη μνήμη των αγωνιστών του 1821.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την εθνική Παλιγγενεσία, την Παρασκευή 22/3/2024 οι μαθητές μας με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού κ. Σταυρούλας Ακαλέστου, διηγήθηκαν με ξεχωριστό τρόπο την έναρξη του ξεσηκωμού και την τελική νίκη επί των Οθωμανών με την ίδρυση του Ελληνικού κράτους. Η κ. Ακαλέστου με μια συγκινητική ομιλία έκλεισε την εκδήλωση.

Στη συνέχεια οι μαθητές μας κατέθεσαν στεφάνι στον Κήπο των Ηρώων.

Την Δευτέρα 25/3/2024 συμμετείχαμε στην παρέλαση στην πόλη του Μεσολογγίου.Το τμήμα συνόδευσε ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής κ. Χάρης Πολονύφης..Δείτε στη συνέχεια πλάνα όπως καταγράφηκαν από τα ΜΜΕ της περιοχής μας..

Βίντεο από την ΑΙΧΜΗ (το σχολείο μας στο 6:08”)

Βίντεο από το OnairNews (το σχολείο μας στο 05:05”)

Φωτορεπορτάζ της παρέλασης τη Δευτέρα 25/3/2024

από την ΑΙΧΜΗ ΕΔΩ και ΕΔΩ

από το OnairNews ΕΔΩ

Η Παλαμαϊκή Σχολή παρουσιάζει: Αυτό το αστέρι είναι για όλους μας!

Δείτε στη συνέχεια το βίντεο από την χριστουγεννιάτικη θεατρική σύνθεση που παρουσίασαν μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας την Δευτέρα 18/12/2023 στην αίθουσα της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι.

Η Αγάπη, το πολυτιμότερο αγαθό στη ζωή μας, εμπνέει τους μαθητές και τις μαθήτριες που μας καλούν να φωτίσουμε με το αστέρι της τη ζωή μας και να κάνουμε τον κόσμο μας πιο όμορφο!

Η επιμέλεια της γιορτής ανήκει στην εκπαιδευτικό κ. Ακαλέστου Σταυρούλα.

Συμμετέχουν (αλφαβητικά)

Αδρασκέλα Εβελίνα

Βίλλιου Ζένια

Γερολυμάτος Μάριος

Γραβάνης Παναγιώτης

Δαρλαμήτσου Εβίτα

Καρδακά Ελένη

Κοντόβα Έλενα

Λάκκα Ασημίνα

Λαχανά Πανωραία

Λουκοπούλου Σοφία

Μάχα Ναταλία

Μπαλαμπάνη Ιόλη

Μπισδέκη Μαρία

Ντουσνίκου Χριστίνα

Ντρούκα Αγαθή

Παπακωστοπούλου Βάλια

Παπανικολάου Παναγιώτης

Περιστέρη Αναστασία

Πολονύφη Ειρήνη

Σπανού Μαρία

Στούμπου Λυδία

Τέλωνα Αικατερίνη

Τσιλιγκρού Γερασιμίνα

Φέτος, φωτίζουμε τις ζωές μας με το φως από το αστέρι της Αγάπης!

Με πολλές δράσεις, στο πνεύμα Αγάπης και προσφοράς των Χριστουγέννων, η εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα της Παλαμαϊκής Σχολής (1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου) αποχαιρέτισε το πρώτο μισό της φετινής σχολικής χρονιάς.

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι μαθητές του σχολείου μας συνέβαλλαν ώστε να ψηλώσει ακόμη περισσότερο το «γαλόδεντρο» που ετοιμάζει κάθε χρόνο η ομάδα φιλαναγνωσίας του 2ου ΓΕΛ Μεσολογγίου. Φέτος συμμετείχαν ακόμη περισσότερα σχολεία σε μια δράση που συντονίζει η εκπαιδευτικός κ. Ελένη Πλακίδα. Η ποσότητα γάλατος που συγκεντρώθηκε θα παραδοθεί στο «Χαμόγελο του παιδιού».

Την περασμένη Δευτέρα σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, το σχολείο μας διοργάνωσε χοροεσπερίδα. Τα εδέσματα είχαν ετοιμαστεί με τη φροντίδα των γονέων αλλά και των εκπαιδευτικών του σχολείου που μαζί με τους μαθητές διασκέδασαν μέχρι αργά το βράδυ. Τα έσοδα από την εκδήλωση θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες των προγραμμάτων που υλοποιούνται φέτος στο σχολείο μας.

 

 

 

Την Πέμπτη το βράδυ, στην κατάμεστη κόσμου αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, απολαύσαμε την Χριστουγεννιάτικη γιορτή που επιμελήθηκε η εκπαιδευτικός κ. Σταυρούλα Ακαλέστου. Η έμπνευση για τη θεατρική σύνθεση που παρουσιάστηκε, δόθηκε από το πολυτιμότερο αγαθό, την Αγάπη. Οι μαθητές που συμμετείχαν, κάλεσαν τους θεατές να φωτίσουμε όλοι μαζί τη ζωή μας με το αστέρι της Αγάπης και να κάνουμε τον κόσμο μας πιο όμορφο!

 

Τις τελευταίες ημέρες συγκεντρώθηκαν ποσότητες τροφίμων στο σχολείο μας από το περίσσευμα αγάπης των οικογενειών των μαθητών και των εκπαιδευτικών μας. Κατά την παράδοσή τους στα συσσίτια της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας στο Μεσολόγγι, ο υπεύθυνος π. Γεώργιος Μπίμπος ευχαρίστησε την εκπαιδευτικό κ. Ελπινίκη Ρόμπολα για το συντονισμό της δράσης κι ευχήθηκε να μεγαλώνει κάθε χρόνο η προσφορά και η αγάπη προς όσους έχουν ανάγκη.

Την Παρασκευή το πρωί, ο χώρος της ιστορικής Παλαμαϊκής Σχολής γέμισε χαρούμενα πρόσωπα και φωνές καθώς, μετά το πέρας των μαθημάτων και των εργασιών της ημέρας, οι μαθήτριες και οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να …τα ψάλλουν στους καθηγητές τους! Οι ευχές όλων συνόδεψαν τις τελευταίες μέρες του έτους! 

Ο Διευθυντής του Σχολείου μας, ο Σύλλογος Διδασκόντων, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και οι μαθητές μας, ευχόμαστε Καλά κι ευλογημένα Χριστούγεννα σε όλες και όλους!

Το νέο έτος να φέρει χαρές υγεία, δημιουργία, προκοπή και πρόοδο!

Χρόνια πολλά!

Εορτασμός του Πολιούχου της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Αγίου Σπυρίδωνος

Μετά από πρόσκληση του Πρωτοπρεσβύτερου και Προέδρου του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Μεσολογγίου π. Δημητρίου Κωνσταντίνου, το Σχολείο μας συμμετείχε με αντιπροσωπεία μαθητών στην λιτάνευση της Εικόνας του Πολιούχου της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου κατά τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου στις 12/12/2023.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από λήψεις του κ. Νίκου Παπαλέξη και από δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο.

Δείτε επίσης φωτογραφίες και βίντεο από δημοσιεύσεις στις ενημερωτικές σελίδες της περιοχής μας, Αιχμή και Onairnews.

Ο εορτασμός της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στο σχολείο μας

Το σχολείο μας τίμησε τη μνήμη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με τη δημιουργία ταινίας που προβλήθηκε την Παρασκευή 17/11/2023 στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι.

Η κατάμεστη αίθουσα από μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου, έζησε τα γεγονότα από το τέλος του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου και μετά, όλα όσα συνέβαλαν στην άνοδο της Χούντας αλλά και στην εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου, τα γεγονότα που ακολούθησαν, την πτώση της Χούντας και την επάνοδο της Δημοκρατίας.

Οι μαθήτριες και μαθητές που συμμετείχαν αφηγήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο τα γεγονότα.

Αφήγηση (αλφαβητικά):

Δαρλαμήτσου Εβίτα, Δημητριάδου Ευτυχία, Δημητριάδου Μαρία, Καλτσούλα Χρύσα, Καπνίσης Δημήτρης, Μανιώτης Γιώργος, Μπαγιώργα Χαρά, Μπούρου Πηνελόπη, Πολονύφη Ειρήνη, Σπανού Μαρία, Φαρμάκη Φράια

Έρευνα – Κείμενα – Ψηφιακή επεξεργασία:

Κατσαρός Κωνσταντίνος

Χρησιμοποιήθηκε φωτογραφικό και ηχητικό υλικό από:

Εθνικό οπτικοακουστικό αρχείο (Επίκαιρα), Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας (πρωτοσέλιδα), Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων (πρωτοσέλιδα)

και βίντεο από:

17 Νοέμβρη, μια ακόμη στοιχειωμένη ημέρα, Επίκαιρα, Η δίκη της Χούντας (Θ. Θεοδοσόπουλος), Το χρονικό της Δικτατορίας 1967 – 1974 (Π. Βούλγαρης),

Η μηχανή του χρόνου, Φιλμ Ολλανδικής τηλεόρασης (σκηνοθεσία Albert Coerant, ρεπορτάζ Charles Schwietert, κάμερα Henri Sewner)

Παρακολουθήσετε την ταινία, διάρκειας 30 λεπτών:

Αμέσως μετά την προβολή της ταινίας, συμμετείχαμε στην κατάθεση στεφάνων στον Κήπο των Ηρώων.

Η συμμετοχή του 1ου Γυμνασίου Μεσολογγίου (Παλαμαϊκή Σχολή) στις εορταστικές εκδηλώσεις τιμής για την 28η Οκτωβρίου

Δείτε στη συνέχεια βίντεο από την μαθητική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου στο Μεσολόγγι, όπως καταγράφηκε από τα ΜΜΕ της περιοχής μας..

Βίντεο από την ΑΙΧΜΗ (το σχολείο μας στο 10:35”)

Βίντεο από το OnairNews (το σχολείο μας στο 06:30”)

Φωτορεπορτάζ από την κατάθεση στεφάνων της Παρασκευής 27/10/2023 από την ΑΙΧΜΗ ΕΔΩ

Φωτορεπορτάζ της παρέλασης το Σάββατο 28/10/2023

από την ΑΙΧΜΗ ΕΔΩ και ΕΔΩ

από το OnairNews ΕΔΩ

από το MessolonghiNews ΕΔΩ

 

 

 

 

Το 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου (Παλαμαϊκή Σχολή) βίωσε την σύγχρονη ιστορία μας

Στο πλαίσιο εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου 1940, το 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου (Παλαμαϊκή Σχολή) προτίμησε τη βιωματική προσέγγιση του σημαντικού αυτού γεγονότος της νεότερης ιστορίας μας.

Την Πέμπτη 26/10/2023 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη – προσκύνημα για το σύνολο των μαθητών του σχολείου μας στο Καλπάκι Ιωαννίνων, την περιοχή που πραγματοποιήθηκε και αποκρούστηκε με επιτυχία η ιταλική εισβολή το 1940.

Ο ιδιαίτερα καλός καιρός μας επέτρεψε να ανεβούμε το λόφο με τα 180 σκαλοπάτια και να φτάσουμε στην κορυφή του, εκεί όπου δεσπόζει το επιβλητικό μπρούτζινο άγαλμα του «Έλληνα Μαχητή», το οποίο φιλοτεχνήθηκε το 1966 από τον αείμνηστο γλύπτη και καθηγητή του Πολυτεχνείου Λάζαρο Λαμέρα και αποτελεί το Μνημείο των πεσόντων στη Μάχη του Καλπακίου.

Εκεί σε μια συγκινητική στιγμή, έγινε κατάθεση στεφάνου από τους μαθητές του σχολείου μας και η σεμνή τελετή έκλεισε με τον εθνικό μας Ύμνο.

Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στο στρατιωτικό Μουσείο Καλπακίου που είναι αφιερωμένο στις δύο πρώτες εβδομάδες του ελληνοϊταλικού πολέμου. Αν και είναι ένα μικρό μουσείο, τα εκθέματά του προκαλούν ρίγη συγκίνησης και ψυχικής ανάτασης σε κάθε επισκέπτη. Εκεί υπάρχουν ενδυμασίες και προσωπικά αντικείμενα ηρώων αξιωματικών και στρατιωτών, ελληνικά και ιταλικά όπλα, μετάλλια, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και όλα εκείνα τα αντικείμενα που αποδεικνύουν ότι στο Καλπάκι γράφτηκε μια λαμπερή σελίδα της ελληνικής ιστορίας. Ακολούθησε η προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ με ταυτόχρονη αναπαράσταση των επιχειρήσεων στο Καλπάκι, σε τρισδιάστατη μακέτα – χάρτη της περιοχής.

Στο προαύλιο χώρο του μουσείου, είδαμε βαρέα όπλα του πυροβολικού που χρησιμοποιήθηκαν στη διάρκεια των επιχειρήσεων και εκτίθενται.

Ως ανάμνηση της επίσκεψης, ο Διευθυντής του σχολείου μας κ. Κατσαρός Κωνσταντίνος παρέδωσε στο στρατιωτικό προσωπικό της τοπικής μονάδας που επιμελήθηκε της ξενάγησής μας αφίσες με την Ιερή Εικόνα της Εξόδου ευχαριστώντας τους θερμά.

Το συγκινητικό προσκύνημα στην περιοχή της Ηπείρου έκλεισε με επίσκεψη στα Γιάννενα.

Επιστρέψαμε αργά το απόγευμα, γεμάτοι συγκίνηση και υπερηφάνεια από ένα τόπο που γράφτηκε ιστορία και συνεχίζει να συγκινεί μέχρι και σήμερα.

 

Δείτε στη συνέχεια φωτογραφικό υλικό από την εκπαιδευτική μας επίσκεψη.