Αρχική » Προγράμματα – Δράσεις

Αρχείο κατηγορίας Προγράμματα – Δράσεις

Μαθητές μας στην Σύρο στο πλαίσιο περιβαλλοντικού προγράμματος

Στα πλαίσια των περιβαλλοντικών προγραμμάτων του σχολείου μας, με θέμα: “Φροντίζω το περιβάλλον και δρω. Ενημερώνομαι, ανακυκλώνω, επαναχρησιμοποιώ και δημιουργώ σχολικό κήπο” πραγματοποιήθηκε τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Σύρο,την αρχόντισσα των Κυκλάδων, από 3 έως 5 Απριλίου 2024 για 27 μαθητές με συνοδούς τρεις καθηγήτριες, την κα Παναγιωτοπούλου Γεωργία ΠΕ86, την κα Κούστα Βασιλική ΠΕ03 και την κα Μπαρδάκη Βασιλική ΠΕ02.

Η Σύρος, η οποία υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανικά, ναυτιλιακά και εμπορικά κέντρα στη Μεσόγειο, φημίζεται για την αρχιτεκτονική της και με την πρώτη κιόλας ματιά, σαγηνεύει τον επισκέπτη με την αρχοντιά και την ξεχωριστή ομορφιά της. Γραφικά σοκάκια και νεοκλασικά κτίρια, συνυπάρχουν με τα ιστορικά μνημεία και τις Ορθόδοξες και Καθολικές εκκλησίες.

Με την άφιξή της στο νησί η ομάδα επισκέφτηκε το Δημαρχείο της Ερμούπολης, στο οποίο τους υποδέχθηκε και τους ενημέρωσε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου η κα Παπαγούνα Έλενα, από το ιδιαίτερο γραφείο του Δημάρχου και παρέδωσαν αντίγραφο της Ιερής εικόνας της εξόδου. Το Δημαρχείο της Ερμούπολης που κοσμεί την πλατεία Μιαούλη είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο επιβλητικά δημαρχεία της Ελλάδος και χτίστηκε το 1876 υπό την επίβλεψη του ΕρνέστουΤσίλλερ.

Έγινε ξενάγηση στο Θέατρο Απόλλων, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε σε δύο μόλις έτη (1862-1864) σε σχέδια του δημοτικού αρχιτέκτονα Πιέτρο Σαμπό.

Η ομάδα επισκέφτηκε τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά και αρχιτεκτονικά μνημεία της Σύρου. Χτίστηκε μεταξύ 1848 και 1870 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Γ. Μεταξά. Ο Ιερέας ενημέρωσε για τον Ναό, αλλά και για την ομαλή συνύπαρξη ορθόδοξων και καθολικών στο νησί.

Η βόλτα στα σοκάκια της πόλης και στην περιοχή “Βαπόρια” εντυπωσίασε τους μαθητές. Μπροστά από το κτίριο της παλιάς Νομαρχίαςοι μαθητές αναγνώρισαν τον Σπύρο Μουστακλή, στην ορειχάλκινη προτομή, που είναι πιστό αντίγραφο της αντίστοιχης που υπάρχει στο πάρκο της Ελευθερίας των Αθηνών. Ο Σπ. Μουστακλής – ο οποίος υπηρέτησε για χρόνια στο νησί της Σύρου- είναι Μεσολογγίτης Έλληνας στρατιωτικός με σημαντική αντιδικτατορική δράση, επίτιμος δημότης Ερμούπολης.

Η επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείοτο οποίο ιδρύθηκε το 1834-1835 ως κεντρικό μουσείο των Κυκλάδων και από το 1901 στεγάζεται στο Δημαρχιακό Μέγαρο, έδωσε την δυνατότητα στους μαθητές να δουν εκθέματά από το Καστρί και τη Χαλανδριανή, δύο από τις σημαντικότερες προϊστορικές θέσεις των Κυκλάδων, καθώς και γλυπτά, επιγραφές και επιτύμβιες στήλες από την αρχαία πόλη της Σύρου.

Επισκέφτηκαν το Βιομηχανικό μουσείο Ερμούπολης που ιδρύθηκε το 2000 και στο οποίο αποτυπώνονται η βιομηχανική κληρονομιά και η ναυτιλιακή παράδοση του νησιού. Ανάμεσα στα εκθέματα είναι και το θρυλικό Enfield 8000, το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα.

Η επίσκεψη στον παραδοσιακό οικισμό Άνω Σύρου, με συνδιασμό μεσαιωνικής και κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής εντυπωσίασε όλους. Χρονολογείται από το 1200 και ιδρύθηκε από τους Ενετούς και είναι χτισμένος αμφιθεατρικά πάνω στα βράχια, δημιουργώντας, σε άλλες εποχές,ένα φυσικό φρούριο για την προστασία από τους πειρατές και τους επιδρομείς. Εκεί η ομάδα επισκέφτηκε και τον καθολικό ναότου Αγίου Γεωργίου όπου ο επίσκοπος ενημέρωσε για την ιστορία του ναού, για τις διαφορές και τις ομοιότητες των ορθόδοξων και καθολικών και στοιχεία από την συνύπαρξη τους στο νησί και στις οικογένειες και τις εκδηλώσεις που γίνονται σε αυτόν όπως το “Φεστιβάλ εκκλησιαστικού οργάνου”.

Επίσκεψη στο ΚΕΠΕΑ Σύρου και παρακολούθηση του περιβαλλοντικού προγράμματος «Η ζωή μας κύκλους κάνει». Παρακολούθησαν και έλαβαν μέρος σε βιωματικές ομαδοσυνεργατικές δράσεις σχετικές με την προστασία του περιβάλλοντος και την ανακύκλωση/επαναχρησιμοποίηση. Παρέδωσαν αντίγραφο της Ιερής εικόνας της εξόδου.

Ακολούθως επισκέφτηκαν εργαστήριο ανακύκλωσης πλαστικούτο οποίο δημιουργήθηκε και λειτουργεί από μια ομάδα επιστημόνων ερευνητών οι οποίοι σε συνεργασία με τα στελέχη του ΚΕΠΕΑ ενημέρωσαν σχετικά τους μαθητές και πραγματοποίησαν σχετικά εργαστήρια.

Επιβεβλημένη ήταν και η επίσκεψη σε εργαστήριο παρασκευής λουκουμιών και χαλβαδόπιτας, όπου όλοι είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τον τρόπο παρασκευής και τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας αυτών των τοπικών εδεσμάτων.

Δεν έλειψε και μια περιήγηση στα παραθαλάσσια αξιοθέατα του νησιού, όπου όλοι είχαν τη δυνατότητα να θαυμάσουν τα όμορφα ψαροχώρια, τις όμορφες παραλίες, την μοναδική φυσική ομορφιά και τις υπέροχες επαύλεις μιας άλλης εποχής.

Πριν την αποχώρηση από το νησί η ομάδα είχε μια συγκλονιστική εμπειρία από την επίσκεψη στον ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου “την Παναγία των Ψαριανών”, όπου ο πατήρ Κωνσταντίνος με την πραότητα και την αγιοσύνη που τον διακρίνει μίλησε για τον ναό, μια τρίκλιτη βασιλική εκκλησία χτισμένη το 1828, με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και διακόσμηση, το εσωτερικό της οποίας, κοσμούν στοιχεία από ξύλο και μάρμαρο, ενώ οι θόλοι δημιουργούν έναν ξύλινο σκελετό που μοιάζει σαν αναποδογυρισμένο πλοίο. Εκεί υπάρχει καιη εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που φιλοτέχνησε το 1562, σε μικρή ηλικία, ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος

Το βράδυ της Παρασκευής γύρισαν στο Μεσολόγγι με πολλές αναμνήσεις που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη μαθητών και καθηγητών. Η συμπεριφορά των μαθητών ήταν άψογη και εκπροσώπησαν επάξια το ιστορικό τους σχολείο και την Ιερά πόλη τους.

Το 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου – Παλαμαϊκή Σχολή βίωσε τις Ολυμπιακές αξίες

Ολοκληρώθηκε με πολύ συγκινητικές αναφορές από τους μαθητές, μαθήτριες, εκπαιδευτικούς και τους εκπροσώπους της ΕΟΕ και ΔΟΕ στις εγκαταστάσεις στην Αρχαία Ολυμπία το πρόγραμμα «ΒΙΩΝΩ ΤΙΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΞΙΕΣ».

Το πρόγραμμα, που προέκυψε από την συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Αθλητισμού, την ΕΟΕ, ΤΗΝ ΔΟΑ και την ΕΘΝΟΑ, διεξήχθη το τριήμερο 14, 15 και 16 Μαρτίου 2024.

Στην έναρξη της διοργάνωσης απεύθυναν χαιρετισμό ο κ. Μάκης Ασημακόπουλος εκ μέρους του Προέδρου της ΔΟΑ κ. Ισίδωρου Κούβελου, η διευθύντρια της ΕΘΝΟΑ κ. Ντενίζ Παναγοπούλου και ο σύμβουλος κ. Σπύρος Αυγουστής.

Εκτός από το σχολείο μας, συμμετείχαν άλλα τρία σχολεία της Αιτωλοακαρνανίας: το Καλλιτεχνικό Σχολείο Μεσολογγίου, το Παπαστράτειο 1ο Γυμνάσιο Αγρινίου και το Γυμνάσιο Αγίου Κωνσταντίνου, όλοι με 25μελείς ομάδες μαθητών και 2 συνοδούς.

Η πρώτη μέρα ξεκίνησε με εισαγωγή στον Ολυμπισμό. Είχαμε την τύχη να μυηθούμε στα μυστικά του πρωταθλητισμού από τον Κωνσταντίνο Φιλιππίδη, Ολυμπιονίκη του άλματος επί κοντώ, που μίλησε για τις Ολυμπιακές αξίες, την αθλητική ακεραιότητα και τις σωστές αθλητικές συμπεριφορές. Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας συζήτησαν με τον ολυμπιονίκη και έμαθαν ότι τελικά σημασία δεν έχει η νίκη αλλά ο συνεχής αγώνας προς την κατάκτηση των στόχων μας. Σημασία δεν έχει μόνο η ατομική προσπάθεια αλλά η ομαδική.

Η δεύτερη ημέρα περιελάμβανε επίσκεψη και ξενάγηση στον Αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας και το Μουσείο. Τρέξαμε στο στάδιο και κερδίσαμε τον κότινο της ευτυχίας και της γνώσης, σε ένα χώρο που τελούνταν οι αρχαίοι Ολυμπιακοί αγώνες και που κάθε σημείο του έχει να μας διηγηθεί και μια ιστορία.

Η τρίτη ημέρα έκλεισε το πρόγραμμα με τις παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων από τους μαθητές που είχαν χωριστεί σε μικτές ομάδες των 10 ατόμων η καθεμία. Επισκεφτήκαμε επίσης το Ιστορικό Αρχείο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 της Αθήνας. Είδαμε από κοντά την Ολυμπιακή δάδα, τα μετάλλια, τα αναμνηστικά των αγώνων καθώς και πλήθος εικόνων από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που φιλοξένησε η χώρα μας.

Όλες τις ημέρες, μαθητές και μαθήτριες είχαν τη χαρά να συμμετέχουν σε αθλητικές δράσεις και να δουλέψουν εναλλακτικά σενάρια που είχαν σχέση με κοινωνικά θέματα όπως η οπαδική βία και ο εκφοβισμός που σήμερα έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

Τελικά μάθαμε ότι ο καθένας μόνος αλλά και όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, κουβαλώντας μέσα μας τις Ολυμπιακές αξίες και τα ιδεώδη, εκδηλώνοντας συνεχώς σεβασμό προς τη ζωή, τον άνθρωπο, τους κανόνες, ξεπερνώντας κάθε φορά τα όριά μας! Δεν έχει σημασία πόσες φορές θα πέσεις αλλά πόσες θα βρεις τη δύναμη να σηκωθείς και θα προχωρήσεις με αισιοδοξία.

Θα ήταν μεγάλη παράληψη μας αν δεν ευχαριστούσαμε όλους όσους συνέβαλαν στην αξέχαστη αυτή εμπειρία μας και αρχικά την κ. Ντενίζ Παναγοπούλου, Διευθύντρια της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΕΘΝΟΑ), τον κ. Σπύρο Αυγουστή, συνεργάτη στα Εκπαιδευτικά προγράμματα και την κ. Μαριλένα Κατσαδωράκη, στη γραμματειακή υποστήριξη της ΔΟΑ. Ξεχωριστές ευχαριστίες στη Ρουμπίνη, τη Σία, τη Μαρία τον Κωνσταντίνο και το υπόλοιπο προσωπικό του εστιατορίου και του καφέ των εγκαταστάσεων, για την πραγματικά άψογη φιλοξενία τους.

Αναχωρήσαμε από την Ολυμπία έχοντας κάνει νέες φιλίες, έχοντας αναπτύξει το καλλιεργήσει το αίσθημα της συνεργασίας και της ομαδικότητας Τα αναμνηστικά διπλώματα που δόθηκαν σε όλους θα μας θυμίζουν τις υπέροχες στιγμές του τριημέρου.

 

Η συμμετοχή του 1ου Γυμνασίου Μεσολογγίου (Παλαμαϊκή Σχολή) στις εορταστικές εκδηλώσεις τιμής για την 28η Οκτωβρίου

Δείτε στη συνέχεια βίντεο από την μαθητική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου στο Μεσολόγγι, όπως καταγράφηκε από τα ΜΜΕ της περιοχής μας..

Βίντεο από την ΑΙΧΜΗ (το σχολείο μας στο 10:35”)

Βίντεο από το OnairNews (το σχολείο μας στο 06:30”)

Φωτορεπορτάζ από την κατάθεση στεφάνων της Παρασκευής 27/10/2023 από την ΑΙΧΜΗ ΕΔΩ

Φωτορεπορτάζ της παρέλασης το Σάββατο 28/10/2023

από την ΑΙΧΜΗ ΕΔΩ και ΕΔΩ

από το OnairNews ΕΔΩ

από το MessolonghiNews ΕΔΩ

 

 

 

 

Το 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου (Παλαμαϊκή Σχολή) βίωσε την σύγχρονη ιστορία μας

Στο πλαίσιο εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου 1940, το 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου (Παλαμαϊκή Σχολή) προτίμησε τη βιωματική προσέγγιση του σημαντικού αυτού γεγονότος της νεότερης ιστορίας μας.

Την Πέμπτη 26/10/2023 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη – προσκύνημα για το σύνολο των μαθητών του σχολείου μας στο Καλπάκι Ιωαννίνων, την περιοχή που πραγματοποιήθηκε και αποκρούστηκε με επιτυχία η ιταλική εισβολή το 1940.

Ο ιδιαίτερα καλός καιρός μας επέτρεψε να ανεβούμε το λόφο με τα 180 σκαλοπάτια και να φτάσουμε στην κορυφή του, εκεί όπου δεσπόζει το επιβλητικό μπρούτζινο άγαλμα του «Έλληνα Μαχητή», το οποίο φιλοτεχνήθηκε το 1966 από τον αείμνηστο γλύπτη και καθηγητή του Πολυτεχνείου Λάζαρο Λαμέρα και αποτελεί το Μνημείο των πεσόντων στη Μάχη του Καλπακίου.

Εκεί σε μια συγκινητική στιγμή, έγινε κατάθεση στεφάνου από τους μαθητές του σχολείου μας και η σεμνή τελετή έκλεισε με τον εθνικό μας Ύμνο.

Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στο στρατιωτικό Μουσείο Καλπακίου που είναι αφιερωμένο στις δύο πρώτες εβδομάδες του ελληνοϊταλικού πολέμου. Αν και είναι ένα μικρό μουσείο, τα εκθέματά του προκαλούν ρίγη συγκίνησης και ψυχικής ανάτασης σε κάθε επισκέπτη. Εκεί υπάρχουν ενδυμασίες και προσωπικά αντικείμενα ηρώων αξιωματικών και στρατιωτών, ελληνικά και ιταλικά όπλα, μετάλλια, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και όλα εκείνα τα αντικείμενα που αποδεικνύουν ότι στο Καλπάκι γράφτηκε μια λαμπερή σελίδα της ελληνικής ιστορίας. Ακολούθησε η προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ με ταυτόχρονη αναπαράσταση των επιχειρήσεων στο Καλπάκι, σε τρισδιάστατη μακέτα – χάρτη της περιοχής.

Στο προαύλιο χώρο του μουσείου, είδαμε βαρέα όπλα του πυροβολικού που χρησιμοποιήθηκαν στη διάρκεια των επιχειρήσεων και εκτίθενται.

Ως ανάμνηση της επίσκεψης, ο Διευθυντής του σχολείου μας κ. Κατσαρός Κωνσταντίνος παρέδωσε στο στρατιωτικό προσωπικό της τοπικής μονάδας που επιμελήθηκε της ξενάγησής μας αφίσες με την Ιερή Εικόνα της Εξόδου ευχαριστώντας τους θερμά.

Το συγκινητικό προσκύνημα στην περιοχή της Ηπείρου έκλεισε με επίσκεψη στα Γιάννενα.

Επιστρέψαμε αργά το απόγευμα, γεμάτοι συγκίνηση και υπερηφάνεια από ένα τόπο που γράφτηκε ιστορία και συνεχίζει να συγκινεί μέχρι και σήμερα.

 

Δείτε στη συνέχεια φωτογραφικό υλικό από την εκπαιδευτική μας επίσκεψη.

10η Πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού

Η 10η Πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού γιορτάστηκε την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Στο πλαίσιο του εορτασμού, το σχολείο μας κάλεσε τον καρδιολόγο κ. Παναγιώτη Ζαβιτσανάκη να μας μιλήσει για τα οφέλη του αθλητισμού στο καρδιαγγειακό και κυκλοφορικό σύστημα. Η ομιλία ήταν ενημερωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς και κράτησε το ενδιαφέρον όλων μέχρι τέλους.

Στη συνέχεια, η νοσηλεύτρια του τμήματος Ερυθρού Σταυρού Μεσολογγίου κ. Ελένη Λουκά, μας παρουσίασε πρώτες βοήθειες που μπορούμε όλοι να εφαρμόσουμε όταν και όποτε χρειαστεί. Ήταν πραγματικά ένα μάθημα ζωής για όλους στο οποίο συμμετείχαν ενεργά και αρκετοί από τους μαθητές μας εφαρμόζοντας τις μεθόδους που διδάχτηκαν.

Η αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, που μας παραχωρήθηκε ευγενικά και ευχαριστούμε πολύ γι αυτό, ζωντάνεψε για μια ακόμη φορά με μαθητικές φωνές και χειροκροτήματα.

Η ημέρα έκλεισε με πολύ παιχνίδι στο γυμναστήριο του σχολείου μας.

Τη διοργάνωση όλων των δράσεων σχεδίασε ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου και καθοδήγησε ο Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής κ. Χάρης Πολονύφης.

Και του χρόνου ΜΕ ΥΓΕΙΑ!