Αρχική » Προγράμματα – Δράσεις

Αρχείο κατηγορίας Προγράμματα – Δράσεις

Η συμμετοχή του 1ου Γυμνασίου Μεσολογγίου (Παλαμαϊκή Σχολή) στις εορταστικές εκδηλώσεις τιμής για την 28η Οκτωβρίου

Δείτε στη συνέχεια βίντεο από την μαθητική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου στο Μεσολόγγι, όπως καταγράφηκε από τα ΜΜΕ της περιοχής μας..

Βίντεο από την ΑΙΧΜΗ (το σχολείο μας στο 10:35”)

Βίντεο από το OnairNews (το σχολείο μας στο 06:30”)

Φωτορεπορτάζ από την κατάθεση στεφάνων της Παρασκευής 27/10/2023 από την ΑΙΧΜΗ ΕΔΩ

Φωτορεπορτάζ της παρέλασης το Σάββατο 28/10/2023

από την ΑΙΧΜΗ ΕΔΩ και ΕΔΩ

από το OnairNews ΕΔΩ

από το MessolonghiNews ΕΔΩ

 

 

 

 

Το 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου (Παλαμαϊκή Σχολή) βίωσε την σύγχρονη ιστορία μας

Στο πλαίσιο εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου 1940, το 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου (Παλαμαϊκή Σχολή) προτίμησε τη βιωματική προσέγγιση του σημαντικού αυτού γεγονότος της νεότερης ιστορίας μας.

Την Πέμπτη 26/10/2023 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη – προσκύνημα για το σύνολο των μαθητών του σχολείου μας στο Καλπάκι Ιωαννίνων, την περιοχή που πραγματοποιήθηκε και αποκρούστηκε με επιτυχία η ιταλική εισβολή το 1940.

Ο ιδιαίτερα καλός καιρός μας επέτρεψε να ανεβούμε το λόφο με τα 180 σκαλοπάτια και να φτάσουμε στην κορυφή του, εκεί όπου δεσπόζει το επιβλητικό μπρούτζινο άγαλμα του «Έλληνα Μαχητή», το οποίο φιλοτεχνήθηκε το 1966 από τον αείμνηστο γλύπτη και καθηγητή του Πολυτεχνείου Λάζαρο Λαμέρα και αποτελεί το Μνημείο των πεσόντων στη Μάχη του Καλπακίου.

Εκεί σε μια συγκινητική στιγμή, έγινε κατάθεση στεφάνου από τους μαθητές του σχολείου μας και η σεμνή τελετή έκλεισε με τον εθνικό μας Ύμνο.

Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στο στρατιωτικό Μουσείο Καλπακίου που είναι αφιερωμένο στις δύο πρώτες εβδομάδες του ελληνοϊταλικού πολέμου. Αν και είναι ένα μικρό μουσείο, τα εκθέματά του προκαλούν ρίγη συγκίνησης και ψυχικής ανάτασης σε κάθε επισκέπτη. Εκεί υπάρχουν ενδυμασίες και προσωπικά αντικείμενα ηρώων αξιωματικών και στρατιωτών, ελληνικά και ιταλικά όπλα, μετάλλια, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και όλα εκείνα τα αντικείμενα που αποδεικνύουν ότι στο Καλπάκι γράφτηκε μια λαμπερή σελίδα της ελληνικής ιστορίας. Ακολούθησε η προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ με ταυτόχρονη αναπαράσταση των επιχειρήσεων στο Καλπάκι, σε τρισδιάστατη μακέτα – χάρτη της περιοχής.

Στο προαύλιο χώρο του μουσείου, είδαμε βαρέα όπλα του πυροβολικού που χρησιμοποιήθηκαν στη διάρκεια των επιχειρήσεων και εκτίθενται.

Ως ανάμνηση της επίσκεψης, ο Διευθυντής του σχολείου μας κ. Κατσαρός Κωνσταντίνος παρέδωσε στο στρατιωτικό προσωπικό της τοπικής μονάδας που επιμελήθηκε της ξενάγησής μας αφίσες με την Ιερή Εικόνα της Εξόδου ευχαριστώντας τους θερμά.

Το συγκινητικό προσκύνημα στην περιοχή της Ηπείρου έκλεισε με επίσκεψη στα Γιάννενα.

Επιστρέψαμε αργά το απόγευμα, γεμάτοι συγκίνηση και υπερηφάνεια από ένα τόπο που γράφτηκε ιστορία και συνεχίζει να συγκινεί μέχρι και σήμερα.

 

Δείτε στη συνέχεια φωτογραφικό υλικό από την εκπαιδευτική μας επίσκεψη.

10η Πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού

Η 10η Πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού γιορτάστηκε την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Στο πλαίσιο του εορτασμού, το σχολείο μας κάλεσε τον καρδιολόγο κ. Παναγιώτη Ζαβιτσανάκη να μας μιλήσει για τα οφέλη του αθλητισμού στο καρδιαγγειακό και κυκλοφορικό σύστημα. Η ομιλία ήταν ενημερωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς και κράτησε το ενδιαφέρον όλων μέχρι τέλους.

Στη συνέχεια, η νοσηλεύτρια του τμήματος Ερυθρού Σταυρού Μεσολογγίου κ. Ελένη Λουκά, μας παρουσίασε πρώτες βοήθειες που μπορούμε όλοι να εφαρμόσουμε όταν και όποτε χρειαστεί. Ήταν πραγματικά ένα μάθημα ζωής για όλους στο οποίο συμμετείχαν ενεργά και αρκετοί από τους μαθητές μας εφαρμόζοντας τις μεθόδους που διδάχτηκαν.

Η αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, που μας παραχωρήθηκε ευγενικά και ευχαριστούμε πολύ γι αυτό, ζωντάνεψε για μια ακόμη φορά με μαθητικές φωνές και χειροκροτήματα.

Η ημέρα έκλεισε με πολύ παιχνίδι στο γυμναστήριο του σχολείου μας.

Τη διοργάνωση όλων των δράσεων σχεδίασε ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου και καθοδήγησε ο Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής κ. Χάρης Πολονύφης.

Και του χρόνου ΜΕ ΥΓΕΙΑ!