Αρχική » Ανακοινώσεις

Αρχείο κατηγορίας Ανακοινώσεις

Ηλεκτρονικές αιτήσεις εγγραφής, ανανέωσης εγγραφής και μετεγγραφής σε ΓΕΛ – ΕΠΑΛ – Π.ΕΠΑΛ

Από τις 27 Ιουνίου 2024 και ώρα 07:00 έως και τις 05 Ιουλίου 2024 και ώρα 23:59, όσοι/ες επιθυμούν να εγγραφούν, να ανανεώσουν την εγγραφή τους ή να μετεγγραφούν σε οποιαδήποτε τάξη Δημόσιων Ημερήσιων και Εσπερινών ΓΕ.Λ. -ΕΠΑ.Λ. και ημερήσιων Π.ΕΠΑ.Λ., θα μπορούν να υποβάλουν «Ηλεκτρονική Αίτηση» για το σχολικό έτος 2024-2025.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω της εφαρμογής «e-εγγραφές», στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://e-eggrafes.minedu.gov.gr

ή μέσω της διαδικτυακής πύλης: https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-skholeio/eggraphe-ananeose-eggraphes-se-geniko-kai-epaggelmatiko-lukeio συμπληρώνοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

*********************************************************************************************

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ, ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 *********************************************************************************************

Τελική επίδοση μαθητριών – μαθητών 1ου Γυμνασίου Μεσολογγίου

Μπορείτε να ενημερωθείτε για την τελική επίδοση των μαθητριών – μαθητών του σχολείου στις παρακάτω καταστάσεις με βάση τον Αριθμό Μητρώου (ΑΜ) της μαθήτριας ή του μαθητή.

ΤΕΛΙΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ Α ΤΕΛΙΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ Β ΤΕΛΙΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ Γ

Πρόγραμμα εξετάσεων περιόδου Ιουνίου 2024 (ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ)

Το πρόγραμμα των εξετάσεων περιόδου Ιουνίου 2024 μπορείτε να το δείτε στη συνέχεια και να το κατεβάσετε πατώντας κλικ ΕΔΩ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

 

 

Ευχές

Τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στο Νυμφαίο, την Καστοριά και τις Πρέσπες

Την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τη βορειοδυτική άκρη της χώρας μας είχαμε εκπαιδευτικοί και μαθητές της Α’ τάξης της Παλαμαϊκής Σχολής – 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου. Στο πλαίσιο πολιτιστικού προγράμματος με συντονιστή τον Διευθυντή του σχολείου Κωνσταντίνο Κατσαρό και συμμετέχουσες τις εκπαιδευτικούς Ελευθερία Καρανικόλα και Πόπη Μαντά, πραγματοποιήσαμε τριήμερο ταξίδι στην περιοχή της Καστοριάς, των Πρεσπών και του Νυμφαίου.

Την πρώτη μέρα της εκπαιδευτικής αυτής διαδρομής, διασχίσαμε το πανέμορφο Νυμφαίο και καταλήξαμε στο καταφύγιο της αρκούδας. Σε μια στενή φυλασσόμενη λουρίδα δάσους, είδαμε αρκούδες που βρέθηκαν ή γεννήθηκαν σε συνθήκες αιχμαλωσίας στην Ελλάδα ή και τις γύρω χώρες, και φιλοξενούνται εκεί με την προοπτική να μια έχουν μια δεύτερη ευκαιρία ένταξης σε φυσικό περιβάλλον. Επόμενος σταθμός το καταφύγιο του λύκου και του λύγκα. Ενημερωθήκαμε από τις υπεύθυνες για τις συνήθειες των ζώων αυτών και είδαμε στο φυλασσόμενο φυσικό περιβάλλον μερικά από αυτά τα πανέμορφα ζώα.

Η δεύτερη ημέρα περιελάμβανε επίσκεψη στο Κέντρο ενημέρωσης Πρεσπών. Ενημερωθήκαμε για τη μικρή και τη μεγάλη Πρέσπα που κάποτε αποτελούσαν ενιαία περιοχή. Γνωρίσαμε την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής και πραγματοποιήσαμε ορνιθοπαρατήρηση με ειδικό εξοπλισμό ανεβαίνοντας σε ένα λόφο στην περιοχή της Μικρής Πρέσπας. Επισκεφτήκαμε το κεφαλοχώρι του Αγίου Γερμανού για να προσκυνήσουμε το εκκλησάκι που χτίστηκε τον 11ο αιώνα και σύμφωνα με την παράδοση φιλοξενεί τον τάφο του Αγίου. Δεν χάσαμε την ευκαιρία όμως να προμηθευτούμε και τα περίφημα φασόλια Πρεσπών. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το ιστορικό χωριό των Ψαράδων και καταλήξαμε στο πανέμορφο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου στο οποίο θαυμάσαμε την ερειπωμένη τρίκλιτη Βασιλική αφιερωμένη στον Άγιο.

Το απόγευμα είχαμε την ευκαιρία να εκκλησιαστούμε στην Ιερά Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας στην Καστοριά. Σε ένα πανέμορφο χώρο δίπλα στη λίμνη Ορεστιάδα, απολαύσαμε την Ακολουθία των Χαιρετισμών της Θεοτόκου, ακούσαμε πληροφορίες για το μοναστήρι και πήραμε την ευλογία του ιερέα.

Την τελευταία ημέρα, περπατήσαμε στους στενούς δρόμους στο Ντολτσό, την παλιά πόλη της Καστοριάς, που διατηρεί το άρωμα περασμένων δεκαετιών, θαυμάσαμε τα υπέροχα αρχοντικά, κάναμε τη βόλτα μας στα μαγαζιά και πήραμε όμορφα αναμνηστικά.

Κλείνοντας την επίσκεψή μας στην πανέμορφη αυτή γωνιά της χώρας μας, επισκεφτήκαμε το υπέροχο Σπήλαιο του Δράκου και το νεολιθικό λιμναίο οικισμό στο Δισπηλιό που μας θύμισε τις δικές μας πελάδες.

Η πόλη του Μετσόβου ήταν η τελευταία περιοχή που επισκεφτήκαμε επιστρέφοντας στην περιοχή μας.

Σε κάθε επίσκεψή μας, προσφέραμε σε όσους μας υποδέχονταν αντίγραφο της Εικόνας της Εξόδου, έχοντας αναλάβει ρόλο πρεσβευτή της ιστορίας της περιοχής μας.

Αργά το απόγευμα της τρίτης ημέρας, φτάσαμε στο Μεσολόγγι γεμάτοι πλούσιες εικόνες από την φύση και τα πανέμορφα τοπία αλλά και γνώσεις για τα τοπόσημα και την ιστορία της περιοχής που επισκεφτήκαμε και που ως τότε βλέπαμε μόνο στους χάρτες.

Η Παλαμαϊκή Σχολή – 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου σε ειδική Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου

Μετά από πρόταση της Παλαμαϊκής Σχολής – 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου και με τις ευλογίες του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού, την Παρασκευή 19/4/2024 οι μαθήτριες και μαθητές του σχολείου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ειδική ακολουθία των Χαιρετισμών της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Μεσολογγίου που τέλεσαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος π. Αναστάσιος Καντάνης και ο π. Ανάργυρος Πλάκας. Έψαλλε ο Αλέξιος Ζαρζάνης.

Μετά το τέλος της ακολουθίας, ο π. Αναστάσιος μίλησε για τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην υιοθέτηση των ύμνων που συγκροτούν την ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου ενώ αναφέρθηκε και στους 24 οίκους που ψάλλονται ακολουθώντας το ελληνικό αλφάβητο. Μίλησε στις μαθήτριες και τους μαθητές για το μήνυμα που πρέπει να πάρουν από την Ακολουθία που δεν είναι άλλο από το ότι οι προσευχές μας έχουν και τις πρεσβείες της Θεοτόκου προς τον Κύριο και έδωσε σε όλους την εικόνα του Αγίου Παντελεήμονος ως ευλογία.

Ο Σύλλογος διδασκόντων της Παλαμαϊκής Σχολής – 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου, επιθυμεί να ευχαριστήσει ειλικρινώς τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας κ. Δαμασκηνό για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας, καθώς επίσης και τον π. Αναστάσιο για την τέλεση της υποδειγματικής αυτής Ακολουθίας. Επίσης, ευχαριστούμε τον π. Ανάργυρο και τον κ. Ζαρζάνη για τη συμμετοχή τους αλλά και τους μαθητές μας που με μεγάλη προσοχή πήραν διδάγματα ζωής.

Μαθητές μας στην Σύρο στο πλαίσιο περιβαλλοντικού προγράμματος

Στα πλαίσια των περιβαλλοντικών προγραμμάτων του σχολείου μας, με θέμα: “Φροντίζω το περιβάλλον και δρω. Ενημερώνομαι, ανακυκλώνω, επαναχρησιμοποιώ και δημιουργώ σχολικό κήπο” πραγματοποιήθηκε τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Σύρο,την αρχόντισσα των Κυκλάδων, από 3 έως 5 Απριλίου 2024 για 27 μαθητές με συνοδούς τρεις καθηγήτριες, την κα Παναγιωτοπούλου Γεωργία ΠΕ86, την κα Κούστα Βασιλική ΠΕ03 και την κα Μπαρδάκη Βασιλική ΠΕ02.

Η Σύρος, η οποία υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανικά, ναυτιλιακά και εμπορικά κέντρα στη Μεσόγειο, φημίζεται για την αρχιτεκτονική της και με την πρώτη κιόλας ματιά, σαγηνεύει τον επισκέπτη με την αρχοντιά και την ξεχωριστή ομορφιά της. Γραφικά σοκάκια και νεοκλασικά κτίρια, συνυπάρχουν με τα ιστορικά μνημεία και τις Ορθόδοξες και Καθολικές εκκλησίες.

Με την άφιξή της στο νησί η ομάδα επισκέφτηκε το Δημαρχείο της Ερμούπολης, στο οποίο τους υποδέχθηκε και τους ενημέρωσε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου η κα Παπαγούνα Έλενα, από το ιδιαίτερο γραφείο του Δημάρχου και παρέδωσαν αντίγραφο της Ιερής εικόνας της εξόδου. Το Δημαρχείο της Ερμούπολης που κοσμεί την πλατεία Μιαούλη είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο επιβλητικά δημαρχεία της Ελλάδος και χτίστηκε το 1876 υπό την επίβλεψη του ΕρνέστουΤσίλλερ.

Έγινε ξενάγηση στο Θέατρο Απόλλων, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε σε δύο μόλις έτη (1862-1864) σε σχέδια του δημοτικού αρχιτέκτονα Πιέτρο Σαμπό.

Η ομάδα επισκέφτηκε τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά και αρχιτεκτονικά μνημεία της Σύρου. Χτίστηκε μεταξύ 1848 και 1870 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Γ. Μεταξά. Ο Ιερέας ενημέρωσε για τον Ναό, αλλά και για την ομαλή συνύπαρξη ορθόδοξων και καθολικών στο νησί.

Η βόλτα στα σοκάκια της πόλης και στην περιοχή “Βαπόρια” εντυπωσίασε τους μαθητές. Μπροστά από το κτίριο της παλιάς Νομαρχίαςοι μαθητές αναγνώρισαν τον Σπύρο Μουστακλή, στην ορειχάλκινη προτομή, που είναι πιστό αντίγραφο της αντίστοιχης που υπάρχει στο πάρκο της Ελευθερίας των Αθηνών. Ο Σπ. Μουστακλής – ο οποίος υπηρέτησε για χρόνια στο νησί της Σύρου- είναι Μεσολογγίτης Έλληνας στρατιωτικός με σημαντική αντιδικτατορική δράση, επίτιμος δημότης Ερμούπολης.

Η επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείοτο οποίο ιδρύθηκε το 1834-1835 ως κεντρικό μουσείο των Κυκλάδων και από το 1901 στεγάζεται στο Δημαρχιακό Μέγαρο, έδωσε την δυνατότητα στους μαθητές να δουν εκθέματά από το Καστρί και τη Χαλανδριανή, δύο από τις σημαντικότερες προϊστορικές θέσεις των Κυκλάδων, καθώς και γλυπτά, επιγραφές και επιτύμβιες στήλες από την αρχαία πόλη της Σύρου.

Επισκέφτηκαν το Βιομηχανικό μουσείο Ερμούπολης που ιδρύθηκε το 2000 και στο οποίο αποτυπώνονται η βιομηχανική κληρονομιά και η ναυτιλιακή παράδοση του νησιού. Ανάμεσα στα εκθέματα είναι και το θρυλικό Enfield 8000, το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα.

Η επίσκεψη στον παραδοσιακό οικισμό Άνω Σύρου, με συνδιασμό μεσαιωνικής και κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής εντυπωσίασε όλους. Χρονολογείται από το 1200 και ιδρύθηκε από τους Ενετούς και είναι χτισμένος αμφιθεατρικά πάνω στα βράχια, δημιουργώντας, σε άλλες εποχές,ένα φυσικό φρούριο για την προστασία από τους πειρατές και τους επιδρομείς. Εκεί η ομάδα επισκέφτηκε και τον καθολικό ναότου Αγίου Γεωργίου όπου ο επίσκοπος ενημέρωσε για την ιστορία του ναού, για τις διαφορές και τις ομοιότητες των ορθόδοξων και καθολικών και στοιχεία από την συνύπαρξη τους στο νησί και στις οικογένειες και τις εκδηλώσεις που γίνονται σε αυτόν όπως το “Φεστιβάλ εκκλησιαστικού οργάνου”.

Επίσκεψη στο ΚΕΠΕΑ Σύρου και παρακολούθηση του περιβαλλοντικού προγράμματος «Η ζωή μας κύκλους κάνει». Παρακολούθησαν και έλαβαν μέρος σε βιωματικές ομαδοσυνεργατικές δράσεις σχετικές με την προστασία του περιβάλλοντος και την ανακύκλωση/επαναχρησιμοποίηση. Παρέδωσαν αντίγραφο της Ιερής εικόνας της εξόδου.

Ακολούθως επισκέφτηκαν εργαστήριο ανακύκλωσης πλαστικούτο οποίο δημιουργήθηκε και λειτουργεί από μια ομάδα επιστημόνων ερευνητών οι οποίοι σε συνεργασία με τα στελέχη του ΚΕΠΕΑ ενημέρωσαν σχετικά τους μαθητές και πραγματοποίησαν σχετικά εργαστήρια.

Επιβεβλημένη ήταν και η επίσκεψη σε εργαστήριο παρασκευής λουκουμιών και χαλβαδόπιτας, όπου όλοι είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τον τρόπο παρασκευής και τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας αυτών των τοπικών εδεσμάτων.

Δεν έλειψε και μια περιήγηση στα παραθαλάσσια αξιοθέατα του νησιού, όπου όλοι είχαν τη δυνατότητα να θαυμάσουν τα όμορφα ψαροχώρια, τις όμορφες παραλίες, την μοναδική φυσική ομορφιά και τις υπέροχες επαύλεις μιας άλλης εποχής.

Πριν την αποχώρηση από το νησί η ομάδα είχε μια συγκλονιστική εμπειρία από την επίσκεψη στον ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου “την Παναγία των Ψαριανών”, όπου ο πατήρ Κωνσταντίνος με την πραότητα και την αγιοσύνη που τον διακρίνει μίλησε για τον ναό, μια τρίκλιτη βασιλική εκκλησία χτισμένη το 1828, με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και διακόσμηση, το εσωτερικό της οποίας, κοσμούν στοιχεία από ξύλο και μάρμαρο, ενώ οι θόλοι δημιουργούν έναν ξύλινο σκελετό που μοιάζει σαν αναποδογυρισμένο πλοίο. Εκεί υπάρχει καιη εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που φιλοτέχνησε το 1562, σε μικρή ηλικία, ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος

Το βράδυ της Παρασκευής γύρισαν στο Μεσολόγγι με πολλές αναμνήσεις που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη μαθητών και καθηγητών. Η συμπεριφορά των μαθητών ήταν άψογη και εκπροσώπησαν επάξια το ιστορικό τους σχολείο και την Ιερά πόλη τους.

Ημερίδα Χημείας στην Παλαμαϊκή Σχολή (1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου)

Σειρά πειραμάτων Χημείας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι μαθήτριες και οι μαθητές της Γ Γυμνασίου του σχολείου μας.

Με πρωτοβουλία του κ. Δημήτρη Παπαβασιλείου, εκπαιδευτικό και υπεύθυνο Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών της Παλαμαϊκής Σχολής (1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου) , οργανώθηκε στο χώρο του γυμναστηρίου του σχολείου μας παρουσίαση και σχολιασμός πειραμάτων χημείας από τον χημικό κ. Φάνη Ντασιώτη, που ανήκει στο ΕΚΦΕ Αιτωλοακαρνανίας.

Τα πειράματα είχαν αναφορά στα αντίστοιχα κεφάλαια του μαθήματος Χημείας της Γ’ τάξης Γυμνασίου, αλλά και σε θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος.

Οι μαθητές παρακολούθησαν με προσοχή, γεγονός που αποτυπώθηκε στις ερωτήσεις που διατυπώθηκαν κατά τη διεξαγωγή των πειραμάτων, αλλά και στην προθυμία που επέδειξαν προκειμένου να συμμετέχουν σε ορισμένα από αυτά.

Κατά την διάρκεια της παρουσίασης επισημάνθηκαν και σχολιάστηκαν θέματα της «καθημερινής χημείας», καθώς και προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται για την ασφάλειά μας κατά τη χρήση υλικών και ουσιών.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου μας επιθυμεί να εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του προς τον κ. Ντασιώτη, για την ευκαιρία που έδωσε σε όλα τα παιδιά να μυηθούν στα μυστικά της Χημείας με βιωματικό τρόπο. Ήταν μια δράση που άφησε ανεξίτιλο το μήνυμα ότι πίσω από ένα θεωρούμενο «δύσκολο» μάθημα υπάρχει μια μαγεία που μπορεί να συναρπάσει μικρούς και μεγάλους.

Ο εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας αδέσποτων στην Παλαμαϊκή Σχολή – 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου

Στις 4 Απριλίου εορτάζεται η παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων και ο φετινός εορτασμός έλαβε επίσημο χαρακτήρα σε όλα τα σχολεία.

Στην Παλαμαϊκή Σχολή (1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου) οργανώσαμε 3 δράσεις.

Η πρώτη οργανώθηκε στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων της Α τάξης με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κ. Ευδοκία Παπανικολάου. Οι κτηνίατροι κ. Γιάννης Μιχαλόπουλος και κ. Κατερίνα Πολονύφη μίλησαν στους μαθητές μας για τη σημασία της θεσμοθέτησης της ημέρας αυτής από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ως σχολικής ημέρας φιλοζωίας. Ο κ. Μιχαλόπουλος περιέγραψε γλαφυρά τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα αδέσποτα ζώα στο δρόμο και τόνισε ότι λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε να προσφέρει η υιοθεσία τους. Στην περιοχή μας περίπου το 1/3 των ζώων που φιλοξενούνται σε σπίτια προέρχεται από υιοθεσίες από καταφύγια ή συλλόγους προστασίας ζώων. Με την παρέμβασή τους οι δύο κτηνίατροι, κατάφεραν να κερδίσουν το ενδιαφέρον όλων των μαθητών του σχολείου και κυρίως να καλλιεργήσουν την αγάπη για τα απροστάτευτα αδέσποτα ζώα.

Η δεύτερη δράση οργανώθηκε σε συνεργασία με το σύλλογο προστασίας ζώων «Η ελπίδα». Οι εθελόντριες κ. Σοφία Καραμούζα και κ. Ελένη Σόμπολου, ενημέρωσαν τους μαθητές μας για τις δράσεις του συλλόγου και το πρόγραμμα της Νέμεσις (Πανελλήνια ομοσπονδία για το περιβάλλον τα ζώα και το κυνήγι). Για λίγες ώρες φιλοξενήσαμε στο σχολείο μας και την Έρρικα, μια αξιαγάπητη αδέσποτη σκυλίτσα που έχει βρει καταφύγιο στην αγάπη των ανθρώπων του συλλόγου μέχρι να βρει μόνιμο σπίτι, μιας και δίνεται για υιοθεσία.

Τέλος, στο εργαστήριο Πληροφορικής οργανώθηκε προβολή ταινίας με θέμα την αφοσίωση του σκύλου προς τον άνθρωπο. Η ταινία «Χάτσικο», που έχει αφετηρία πραγματικό γεγονός των αρχών του προηγούμενου αιώνα στην Ιαπωνία, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών που την παρακολούθησαν μέχρι τέλους συγκινημένοι.

Ο Σύλλογος διδασκόντων ευχαριστεί θερμά τις κ. Καραμούζα, κ. Πολονύφη και κ. Σόμπολου καθώς και τον κ. Μιχαλόπουλο για τις παρεμβάσεις τους και για τη μύηση των μαθητών μας στην αγάπη για τα ζώα. Ευχόμαστε να έχουν πάντα δύναμη να ανταπεξέρχονται στις δυσκολίες του έργου τους.

Το 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου – Παλαμαϊκή Σχολή βίωσε τις Ολυμπιακές αξίες

Ολοκληρώθηκε με πολύ συγκινητικές αναφορές από τους μαθητές, μαθήτριες, εκπαιδευτικούς και τους εκπροσώπους της ΕΟΕ και ΔΟΕ στις εγκαταστάσεις στην Αρχαία Ολυμπία το πρόγραμμα «ΒΙΩΝΩ ΤΙΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΞΙΕΣ».

Το πρόγραμμα, που προέκυψε από την συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Αθλητισμού, την ΕΟΕ, ΤΗΝ ΔΟΑ και την ΕΘΝΟΑ, διεξήχθη το τριήμερο 14, 15 και 16 Μαρτίου 2024.

Στην έναρξη της διοργάνωσης απεύθυναν χαιρετισμό ο κ. Μάκης Ασημακόπουλος εκ μέρους του Προέδρου της ΔΟΑ κ. Ισίδωρου Κούβελου, η διευθύντρια της ΕΘΝΟΑ κ. Ντενίζ Παναγοπούλου και ο σύμβουλος κ. Σπύρος Αυγουστής.

Εκτός από το σχολείο μας, συμμετείχαν άλλα τρία σχολεία της Αιτωλοακαρνανίας: το Καλλιτεχνικό Σχολείο Μεσολογγίου, το Παπαστράτειο 1ο Γυμνάσιο Αγρινίου και το Γυμνάσιο Αγίου Κωνσταντίνου, όλοι με 25μελείς ομάδες μαθητών και 2 συνοδούς.

Η πρώτη μέρα ξεκίνησε με εισαγωγή στον Ολυμπισμό. Είχαμε την τύχη να μυηθούμε στα μυστικά του πρωταθλητισμού από τον Κωνσταντίνο Φιλιππίδη, Ολυμπιονίκη του άλματος επί κοντώ, που μίλησε για τις Ολυμπιακές αξίες, την αθλητική ακεραιότητα και τις σωστές αθλητικές συμπεριφορές. Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας συζήτησαν με τον ολυμπιονίκη και έμαθαν ότι τελικά σημασία δεν έχει η νίκη αλλά ο συνεχής αγώνας προς την κατάκτηση των στόχων μας. Σημασία δεν έχει μόνο η ατομική προσπάθεια αλλά η ομαδική.

Η δεύτερη ημέρα περιελάμβανε επίσκεψη και ξενάγηση στον Αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας και το Μουσείο. Τρέξαμε στο στάδιο και κερδίσαμε τον κότινο της ευτυχίας και της γνώσης, σε ένα χώρο που τελούνταν οι αρχαίοι Ολυμπιακοί αγώνες και που κάθε σημείο του έχει να μας διηγηθεί και μια ιστορία.

Η τρίτη ημέρα έκλεισε το πρόγραμμα με τις παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων από τους μαθητές που είχαν χωριστεί σε μικτές ομάδες των 10 ατόμων η καθεμία. Επισκεφτήκαμε επίσης το Ιστορικό Αρχείο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 της Αθήνας. Είδαμε από κοντά την Ολυμπιακή δάδα, τα μετάλλια, τα αναμνηστικά των αγώνων καθώς και πλήθος εικόνων από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που φιλοξένησε η χώρα μας.

Όλες τις ημέρες, μαθητές και μαθήτριες είχαν τη χαρά να συμμετέχουν σε αθλητικές δράσεις και να δουλέψουν εναλλακτικά σενάρια που είχαν σχέση με κοινωνικά θέματα όπως η οπαδική βία και ο εκφοβισμός που σήμερα έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

Τελικά μάθαμε ότι ο καθένας μόνος αλλά και όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, κουβαλώντας μέσα μας τις Ολυμπιακές αξίες και τα ιδεώδη, εκδηλώνοντας συνεχώς σεβασμό προς τη ζωή, τον άνθρωπο, τους κανόνες, ξεπερνώντας κάθε φορά τα όριά μας! Δεν έχει σημασία πόσες φορές θα πέσεις αλλά πόσες θα βρεις τη δύναμη να σηκωθείς και θα προχωρήσεις με αισιοδοξία.

Θα ήταν μεγάλη παράληψη μας αν δεν ευχαριστούσαμε όλους όσους συνέβαλαν στην αξέχαστη αυτή εμπειρία μας και αρχικά την κ. Ντενίζ Παναγοπούλου, Διευθύντρια της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΕΘΝΟΑ), τον κ. Σπύρο Αυγουστή, συνεργάτη στα Εκπαιδευτικά προγράμματα και την κ. Μαριλένα Κατσαδωράκη, στη γραμματειακή υποστήριξη της ΔΟΑ. Ξεχωριστές ευχαριστίες στη Ρουμπίνη, τη Σία, τη Μαρία τον Κωνσταντίνο και το υπόλοιπο προσωπικό του εστιατορίου και του καφέ των εγκαταστάσεων, για την πραγματικά άψογη φιλοξενία τους.

Αναχωρήσαμε από την Ολυμπία έχοντας κάνει νέες φιλίες, έχοντας αναπτύξει το καλλιεργήσει το αίσθημα της συνεργασίας και της ομαδικότητας Τα αναμνηστικά διπλώματα που δόθηκαν σε όλους θα μας θυμίζουν τις υπέροχες στιγμές του τριημέρου.