Αρχική » Εκδρομές

Αρχείο κατηγορίας Εκδρομές

Επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων

Αξιοποιώντας την ευκαιρία που δίνουν τα προγράμματα επισκέψεων σχολείων που υλοποιεί η Βουλή των Ελλήνων, ο σύλλογος διδασκόντων της Παλαμαϊκής Σχολής (1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου) οργάνωσε επίσκεψη στο ελληνικό Κοινοβούλιο την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023.

Την αποστολή μας, που απαρτίζονταν από μαθήτριες και μαθητές της τρίτης γυμνασίου, υποδέχτηκε αντιπροσωπεία υπεύθυνων για την υλοποίηση των προγραμμάτων της Βουλής στους οποίους ο διευθυντής του σχολείου κ. Κωνσταντίνος Κατσαρός παρέδωσε αντίγραφο της Εικόνας της Εξόδου τονίζοντας ότι το σχολείο μας έχει αναλάβει το ρόλο ενός από τους πολλούς πρεσβευτές που πρέπει να έχει η Ιερή Πόλη μας στην πορεία προς τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Έξοδο της Φρουράς της.

Ακολούθησε ξενάγηση κατά την οποία παρουσιάστηκε η ιστορία του επιβλητικού κτιριακού συγκροτήματος της Βουλής, το οποίο χτίστηκε για να φιλοξενήσει την κατοικία του Βασιλιά Όθωνα. Τότε βρισκόταν στα περίχωρα της πόλης των Αθηνών που εκτείνονταν μέχρι και τους πρόποδες του λόφου της Ακρόπολης. Επί πρωθυπουργίας του Ελ. Βενιζέλου, άλλαξε χρήση, ανακαινίστηκε πλήρως και αναμορφώθηκε ριζικά το εσωτερικό του. Διατηρήθηκε αναλλοίωτο μόνο το εξωτερικό κέλυφος καθώς και μια αίθουσα στον πρώτο όροφο, στην οποία φιλοξενείται σήμερα η μόνιμη έκθεση της Βουλής και αποτελεί τον παλιότερο σωζόμενο χώρο του παλατιού του Όθωνα. Στις τοιχογραφίες της αίθουσας, απεικονίζονται στιγμιότυπα από την Επανάσταση και την Απελευθέρωση των Ελλήνων από τον Οθωμανικό ζυγό, μεταξύ των οποίων και παράσταση Κόρης που κάθεται στενοχωρημένη στα ερείπια της πόλης του Μεσολογγίου που έχει πέσει στα χέρια των Οθωμανών.

Ο χώρος της μεγάλης εσωτερικής αυλής διαμορφώθηκε από τότε στην αίθουσα που φιλοξενεί τις συνεδριάσεις της Βουλής. Είχαμε την ευκαιρία να εισέλθουμε σε αυτήν και να γνωρίσουμε πως γίνεται ο κοινοβουλευτικός έλεγχος και οι ψηφοφορίες επί των νομοσχεδίων που εισάγονται στην ολομέλεια. Ξεναγός μας αυτή τη φορά ήταν ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Θανάσης Παπαθανάσης ο οποίος μας υποσχέθηκε ότι όχι μόνο θα σταθεί αρωγός των προσπαθειών μας για τη μόνιμη επίλυση του κτιριακού προβλήματος που είναι μείζον ζήτημα για το σχολείο μας, αλλά θα προωθήσει και αιτήματα για παροχή εξοπλισμού.

Εντυπωσιασμένοι μαθητές και εκπαιδευτικοί απόλαυσαν αυτό το σύντομο αλλά πολύ περιεκτικό ταξίδι στην νεότερη πολιτική και όχι μόνο ιστορία της πατρίδας μας. Δεν έχασαν φυσικά την ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις προς τους υπεύθυνους αλλά και να φωτογραφηθούν στο χώρο.

Η αποστολή επέστρεψε στο Μεσολόγγι έχοντας βιώσει μια ακόμη μεγάλη εμπειρία ζωής.

 

 

Το 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου (Παλαμαϊκή Σχολή) βίωσε την σύγχρονη ιστορία μας

Στο πλαίσιο εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου 1940, το 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου (Παλαμαϊκή Σχολή) προτίμησε τη βιωματική προσέγγιση του σημαντικού αυτού γεγονότος της νεότερης ιστορίας μας.

Την Πέμπτη 26/10/2023 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη – προσκύνημα για το σύνολο των μαθητών του σχολείου μας στο Καλπάκι Ιωαννίνων, την περιοχή που πραγματοποιήθηκε και αποκρούστηκε με επιτυχία η ιταλική εισβολή το 1940.

Ο ιδιαίτερα καλός καιρός μας επέτρεψε να ανεβούμε το λόφο με τα 180 σκαλοπάτια και να φτάσουμε στην κορυφή του, εκεί όπου δεσπόζει το επιβλητικό μπρούτζινο άγαλμα του «Έλληνα Μαχητή», το οποίο φιλοτεχνήθηκε το 1966 από τον αείμνηστο γλύπτη και καθηγητή του Πολυτεχνείου Λάζαρο Λαμέρα και αποτελεί το Μνημείο των πεσόντων στη Μάχη του Καλπακίου.

Εκεί σε μια συγκινητική στιγμή, έγινε κατάθεση στεφάνου από τους μαθητές του σχολείου μας και η σεμνή τελετή έκλεισε με τον εθνικό μας Ύμνο.

Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στο στρατιωτικό Μουσείο Καλπακίου που είναι αφιερωμένο στις δύο πρώτες εβδομάδες του ελληνοϊταλικού πολέμου. Αν και είναι ένα μικρό μουσείο, τα εκθέματά του προκαλούν ρίγη συγκίνησης και ψυχικής ανάτασης σε κάθε επισκέπτη. Εκεί υπάρχουν ενδυμασίες και προσωπικά αντικείμενα ηρώων αξιωματικών και στρατιωτών, ελληνικά και ιταλικά όπλα, μετάλλια, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και όλα εκείνα τα αντικείμενα που αποδεικνύουν ότι στο Καλπάκι γράφτηκε μια λαμπερή σελίδα της ελληνικής ιστορίας. Ακολούθησε η προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ με ταυτόχρονη αναπαράσταση των επιχειρήσεων στο Καλπάκι, σε τρισδιάστατη μακέτα – χάρτη της περιοχής.

Στο προαύλιο χώρο του μουσείου, είδαμε βαρέα όπλα του πυροβολικού που χρησιμοποιήθηκαν στη διάρκεια των επιχειρήσεων και εκτίθενται.

Ως ανάμνηση της επίσκεψης, ο Διευθυντής του σχολείου μας κ. Κατσαρός Κωνσταντίνος παρέδωσε στο στρατιωτικό προσωπικό της τοπικής μονάδας που επιμελήθηκε της ξενάγησής μας αφίσες με την Ιερή Εικόνα της Εξόδου ευχαριστώντας τους θερμά.

Το συγκινητικό προσκύνημα στην περιοχή της Ηπείρου έκλεισε με επίσκεψη στα Γιάννενα.

Επιστρέψαμε αργά το απόγευμα, γεμάτοι συγκίνηση και υπερηφάνεια από ένα τόπο που γράφτηκε ιστορία και συνεχίζει να συγκινεί μέχρι και σήμερα.

 

Δείτε στη συνέχεια φωτογραφικό υλικό από την εκπαιδευτική μας επίσκεψη.

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Καλπάκι

Το σχολείο μας έχει προγραμματίσει να πραγματοποιήσει εκπαιδευτική επίσκεψη στο Καλπάκι στις 26 Οκτωβρίου 2023.

Η υπεύθυνη δήλωση συμμετοχής έχει δοθεί σε όλους τους μαθητές και πρέπει να υπογραφεί το συντομότερο από τους γονείς-κηδεμόνες ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία που προβλέπεται.

Μπορείτε επίσης να κατεβάσετε την υπεύθυνη δήλωση (στην οποία αναφέρεται συνοπτικά και το πρόγραμμα) και ΕΔΩ.

Η υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει να έχει επικύρωση ως προς το γνήσιο της υπογραφής είτε σε ΚΕΠ είτε με τη διαδικασία που περιγράφεται στη σελίδα gov.gr. Δείτε περισσότερα ΕΔΩ.