Αρχική » Γιορτές - εκδηλώσεις » Το 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου (Παλαμαϊκή Σχολή) βίωσε την σύγχρονη ιστορία μας

Το 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου (Παλαμαϊκή Σχολή) βίωσε την σύγχρονη ιστορία μας

Στο πλαίσιο εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου 1940, το 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου (Παλαμαϊκή Σχολή) προτίμησε τη βιωματική προσέγγιση του σημαντικού αυτού γεγονότος της νεότερης ιστορίας μας.

Την Πέμπτη 26/10/2023 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη – προσκύνημα για το σύνολο των μαθητών του σχολείου μας στο Καλπάκι Ιωαννίνων, την περιοχή που πραγματοποιήθηκε και αποκρούστηκε με επιτυχία η ιταλική εισβολή το 1940.

Ο ιδιαίτερα καλός καιρός μας επέτρεψε να ανεβούμε το λόφο με τα 180 σκαλοπάτια και να φτάσουμε στην κορυφή του, εκεί όπου δεσπόζει το επιβλητικό μπρούτζινο άγαλμα του «Έλληνα Μαχητή», το οποίο φιλοτεχνήθηκε το 1966 από τον αείμνηστο γλύπτη και καθηγητή του Πολυτεχνείου Λάζαρο Λαμέρα και αποτελεί το Μνημείο των πεσόντων στη Μάχη του Καλπακίου.

Εκεί σε μια συγκινητική στιγμή, έγινε κατάθεση στεφάνου από τους μαθητές του σχολείου μας και η σεμνή τελετή έκλεισε με τον εθνικό μας Ύμνο.

Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στο στρατιωτικό Μουσείο Καλπακίου που είναι αφιερωμένο στις δύο πρώτες εβδομάδες του ελληνοϊταλικού πολέμου. Αν και είναι ένα μικρό μουσείο, τα εκθέματά του προκαλούν ρίγη συγκίνησης και ψυχικής ανάτασης σε κάθε επισκέπτη. Εκεί υπάρχουν ενδυμασίες και προσωπικά αντικείμενα ηρώων αξιωματικών και στρατιωτών, ελληνικά και ιταλικά όπλα, μετάλλια, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και όλα εκείνα τα αντικείμενα που αποδεικνύουν ότι στο Καλπάκι γράφτηκε μια λαμπερή σελίδα της ελληνικής ιστορίας. Ακολούθησε η προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ με ταυτόχρονη αναπαράσταση των επιχειρήσεων στο Καλπάκι, σε τρισδιάστατη μακέτα – χάρτη της περιοχής.

Στο προαύλιο χώρο του μουσείου, είδαμε βαρέα όπλα του πυροβολικού που χρησιμοποιήθηκαν στη διάρκεια των επιχειρήσεων και εκτίθενται.

Ως ανάμνηση της επίσκεψης, ο Διευθυντής του σχολείου μας κ. Κατσαρός Κωνσταντίνος παρέδωσε στο στρατιωτικό προσωπικό της τοπικής μονάδας που επιμελήθηκε της ξενάγησής μας αφίσες με την Ιερή Εικόνα της Εξόδου ευχαριστώντας τους θερμά.

Το συγκινητικό προσκύνημα στην περιοχή της Ηπείρου έκλεισε με επίσκεψη στα Γιάννενα.

Επιστρέψαμε αργά το απόγευμα, γεμάτοι συγκίνηση και υπερηφάνεια από ένα τόπο που γράφτηκε ιστορία και συνεχίζει να συγκινεί μέχρι και σήμερα.

 

Δείτε στη συνέχεια φωτογραφικό υλικό από την εκπαιδευτική μας επίσκεψη.


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *