Αρχική » Επιμόρφωση – Σεμινάρια

Αρχείο κατηγορίας Επιμόρφωση – Σεμινάρια

Η Παλαμαϊκή Σχολή υποδέχτηκε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία

Με γενική στόχευση την ενημέρωση των μαθητών και την κινητοποίησή τους για περιβαλλοντικά θέματα αλλά ειδικότερο την προστασία του αργυροπελεκάνου, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, σε συνεργασία με τους Messolonghi by locals, οργάνωσε παρέμβαση στο 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου, στο πλαίσιο του προγράμματος Pelican Way of Life που υλοποιείται ώστε οι μαθήτριες και οι μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν να γνωρίσουν τις απειλές που αντιμετωπίζει το είδος σύμβολο των υγροτόπων, να εμβαθύνουν σε αυτές και να μπουν σε ρόλο προπομπού για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση άλλων.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, υλοποιείται σε λίγα σχολεία της χώρας και ολοκληρώνεται με τρεις δράσεις περιλαμβάνοντας συνδυασμό τύπων εκπαίδευσης τόσο στην αίθουσα όσο και στο πεδίο με βιωματικό τρόπο και χρήση την νέων τεχνολογικών μέσων.

Η πρώτη δράση, διάρκειας τριών διδακτικών ωρών, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου. Οι 33 μαθήτριες και οι μαθητές μέλη των περιβαλλοντικών ομάδων του σχολείου με υπεύθυνες τις καθηγήτριες κ. Γεωργία Παναγιωτοπούλου και κ. Τριανταφυλλιά Τσαρκάτογλου, γνώρισαν την Ορνιθολογική, τους Αργυροπελεκάνους και τις απειλές τους. Πραγματοποιήθηκαν δύο παρουσιάσεις, η μια από την ομάδα Messolongi by locals, τον κ. Αλέξανδρο Παναγιωτόπουλο και την γεωλόγο – περιβαλλοντολόγο κα Σισία Ρούσση, με θέμα «Γνωρίζουμε τον Υγρό – Τοπό μας» και η δεύτερη από τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς της Ορνιθολογικής Εταιρίας κ. Λίλα Δερουγγέρη και Λίλια Μπαντίκου με θέμα «Αργυροπελεκάνοι, οι αρχαίοι κάτοικοι των Υγροτόπων». Ακολούθησε ομαδοσυνεργατική δραστηριότητα των μαθητών για την ανάλυση του περιβαλλοντικού προβλήματος και παρουσίαση των απόψεων στην ολομέλεια.

Θα ακολουθήσει δεύτερη δράση, διάρκειας μιας διδακτικής ώρας, κατά την οποία θα γίνει διαδικτυακή εξ αποστάσεως συνάντηση με την ομάδα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της Ορνιθολογικής ώστε να συζητηθεί το σενάριο για βίντεο που θα ετοιμάσουν οι μαθήτριες και οι μαθητές, σχετικό με το περιβαλλοντικό πρόβλημα που έχουν ήδη γνωρίσει μέσω της πρώτης δραστηριότητας. Τα παιδιά σε ομάδες θα ετοιμάσουν τα σενάρια τους, μέχρι την τρίτη δράση.

Η τρίτη και τελευταία δράση που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο, προβλέπει επίσκεψη στο πεδίο, στην Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, όπου οι μαθήτριες και μαθητές μας θα παρατηρήσουν με κιάλια και τηλεσκόπια τους αργυροπελεκάνους και θα καταγράψουν πλάνα για το βίντεό τους.

Η δράση θα ολοκληρωθεί με επεξεργασία των βίντεο και τελικά ανάρτησή τους στα social media της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και στο προφίλ του Youth Club του προγράμματος Pelican Way of Life, όπου αναρτώνται δράσεις μαθητριών και μαθητών από σχολεία που κάνουν αντίστοιχες δράσεις στην Βουλγαρία και την Ρουμανία.

Το 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου “Παλαμαϊκή Σχολή” σε πρόγραμμα Erasmus+ KA122

Το 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου “Παλαμαϊκή Σχολή”, συμμετέχει σε πρόγραμμα ERASMUS+ KA122 – Σχολική Εκπαίδευση – Μαθησιακή Κινητικότητα Ατόμων (Learning Mobility of Individuals), με τίτλο σχεδίου: “Η εκπαίδευση με υπαίθριες δραστηριότητες συναντά την τεχνολογία στο δρόμο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση της παγκόσμιας ιθαγένειας” και με κωδικό 2022-KA122-SCH-000071507. Πραγματοποιείται με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζεται από το ΙΚΥ, έχει διάρκεια 16 μηνών και ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο του 2024.

Σε μια εποχή με πολλές φυσικές καταστροφές στον πλανήτη από την κλιματική αλλαγή και λόγω του ότι η περιοχή μας είναι από τους πιο σημαντικούς βιοτόπους της Ελλάδας, προστατευόμενη από διεθνείς περιβαλλοντικές συνθήκες, αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε αυτό το πρόγραμμα.

Από 6-11 Αυγούστου 2023 πραγματοποιήθηκε κινητικότητα επτά (7) εκπαιδευτικών σε δύο ροές για παρακολούθηση δύο σεμιναρίων:

  • “Climate change and sustainable development: How eco-friendly schools can shape a better future for global citizens – Take action, Go Green!”, στο οποίο συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί: κα Λαναρά Σοφία και κα Λιάπη Ελένη ΠΕ02 – φιλόλογοι, κα Καλλιόπη Μαντά και κα Καρανικόλα Ελευθερία ΠΕ03 – Μαθηματικών και η κα Τσαρκάτογλου Τριανταφυλλιά ΠΕ80 – Οικιακής Οικονομίας και
  • “Integrating ICT and STEM education into outdoor learning activities”, στο οποίο συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί: κος Παπαβασιλείου Δημήτριος ΠΕ04.01 – Φυσικής και κα Παναγιωτοπούλου Γεωργία ΠΕ86 – Πληροφορικής. Τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν στην Κοπεγχάγη της Δανίας από τον εκπαιδευτικό οργανισμό “Motivated Learning for Everyone”.

Από 27 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε μια ροή με 3 κινητικότητες για παρακολούθηση του σεμιναρίου:

  • “Interactive teaching for Sustainable Schools – Educational Games, Outdoor activities New Technology”, στο οποίο συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Παναγιωτοπούλου Γεωργία, Λαναρά Σοφία και Τσαρκάτογλου Τριανταφυλλιά. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι της Γαλλίας από τον εκπαιδευτικό οργανισμό “Eruditus Language School”.

Σκοπός των σεμιναρίων ήταν η επίτευξη της επαγγελματικής εξέλιξης και ανάπτυξης των εκπαιδευτικών του σχολείου μας, η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και ευαισθησίας σε θέματα που αφορούν την αξία των οικοσυστημάτων και την βιώσιμη ανάπτυξη καθώς και η ενημέρωση για δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος ενάντια στην κλιματική αλλαγή από φιλικά προς το περιβάλλον -αειφόρα- σχολεία.

Επίσης οι εκπαιδευτικοί εξοικειώθηκαν με τη χρήση διαδραστικών μεθόδων και εργαλείων WEB 2.0, STEM, εκπαιδευτικών παιχνιδιών και με διδακτικές τεχνικές για υπαίθριες δραστηριότητες με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης και την ενίσχυση της διδακτικής τους προσέγγισης, προσφέροντας πιο δυναμικές και καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας που θα ωφελήσουν άμεσα τους μαθητές.

Όλοι οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί παρουσίασαν την χώρα, την πόλη και το σχολείο τους με σχετικές παρουσιάσεις και βίντεο στην ολομέλεια, είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με συναδέλφους τους άλλων χωρών, να μοιραστούν ιδέες και καλές πρακτικές, να συνεργαστούν, να δικτυωθούν και να επικοινωνήσουν χρησιμοποιώντας την αγγλική γλώσσα.

Εκτός των μαθημάτων η επιμόρφωση παρείχε και πρόγραμμα δραστηριοτήτων σε σημεία ενδιαφέροντος των περιοχών διεξαγωγής των σεμιναρίων ώστε να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες των δύο πρώτων ροών την Κοπεγχάγη και την Δανία και οι συμμετέχοντες της τρίτης ροής το Παρίσι και τη Γαλλία.

Τα προγράμματα Erasmus ανοίγουν δρόμους, αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για πολυπολιτισμική ανταλλαγή απόψεων και πρακτικών, ενισχύουν την ευρωπαϊκή διάσταση της εκπαίδευσης.

Η συντονίστρια (contact person)
Παναγιωτοπούλου Γεωργία
ΠΕ86 – Πληροφορικής

10η Πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού

Η 10η Πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού γιορτάστηκε την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Στο πλαίσιο του εορτασμού, το σχολείο μας κάλεσε τον καρδιολόγο κ. Παναγιώτη Ζαβιτσανάκη να μας μιλήσει για τα οφέλη του αθλητισμού στο καρδιαγγειακό και κυκλοφορικό σύστημα. Η ομιλία ήταν ενημερωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς και κράτησε το ενδιαφέρον όλων μέχρι τέλους.

Στη συνέχεια, η νοσηλεύτρια του τμήματος Ερυθρού Σταυρού Μεσολογγίου κ. Ελένη Λουκά, μας παρουσίασε πρώτες βοήθειες που μπορούμε όλοι να εφαρμόσουμε όταν και όποτε χρειαστεί. Ήταν πραγματικά ένα μάθημα ζωής για όλους στο οποίο συμμετείχαν ενεργά και αρκετοί από τους μαθητές μας εφαρμόζοντας τις μεθόδους που διδάχτηκαν.

Η αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, που μας παραχωρήθηκε ευγενικά και ευχαριστούμε πολύ γι αυτό, ζωντάνεψε για μια ακόμη φορά με μαθητικές φωνές και χειροκροτήματα.

Η ημέρα έκλεισε με πολύ παιχνίδι στο γυμναστήριο του σχολείου μας.

Τη διοργάνωση όλων των δράσεων σχεδίασε ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου και καθοδήγησε ο Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής κ. Χάρης Πολονύφης.

Και του χρόνου ΜΕ ΥΓΕΙΑ!