Αρχική » Κατσαρός Κωνσταντίνος

Αρχείο κατηγορίας Κατσαρός Κωνσταντίνος

Το 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου – Παλαμαϊκή Σχολή βίωσε τις Ολυμπιακές αξίες

Ολοκληρώθηκε με πολύ συγκινητικές αναφορές από τους μαθητές, μαθήτριες, εκπαιδευτικούς και τους εκπροσώπους της ΕΟΕ και ΔΟΕ στις εγκαταστάσεις στην Αρχαία Ολυμπία το πρόγραμμα «ΒΙΩΝΩ ΤΙΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΞΙΕΣ».

Το πρόγραμμα, που προέκυψε από την συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Αθλητισμού, την ΕΟΕ, ΤΗΝ ΔΟΑ και την ΕΘΝΟΑ, διεξήχθη το τριήμερο 14, 15 και 16 Μαρτίου 2024.

Στην έναρξη της διοργάνωσης απεύθυναν χαιρετισμό ο κ. Μάκης Ασημακόπουλος εκ μέρους του Προέδρου της ΔΟΑ κ. Ισίδωρου Κούβελου, η διευθύντρια της ΕΘΝΟΑ κ. Ντενίζ Παναγοπούλου και ο σύμβουλος κ. Σπύρος Αυγουστής.

Εκτός από το σχολείο μας, συμμετείχαν άλλα τρία σχολεία της Αιτωλοακαρνανίας: το Καλλιτεχνικό Σχολείο Μεσολογγίου, το Παπαστράτειο 1ο Γυμνάσιο Αγρινίου και το Γυμνάσιο Αγίου Κωνσταντίνου, όλοι με 25μελείς ομάδες μαθητών και 2 συνοδούς.

Η πρώτη μέρα ξεκίνησε με εισαγωγή στον Ολυμπισμό. Είχαμε την τύχη να μυηθούμε στα μυστικά του πρωταθλητισμού από τον Κωνσταντίνο Φιλιππίδη, Ολυμπιονίκη του άλματος επί κοντώ, που μίλησε για τις Ολυμπιακές αξίες, την αθλητική ακεραιότητα και τις σωστές αθλητικές συμπεριφορές. Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας συζήτησαν με τον ολυμπιονίκη και έμαθαν ότι τελικά σημασία δεν έχει η νίκη αλλά ο συνεχής αγώνας προς την κατάκτηση των στόχων μας. Σημασία δεν έχει μόνο η ατομική προσπάθεια αλλά η ομαδική.

Η δεύτερη ημέρα περιελάμβανε επίσκεψη και ξενάγηση στον Αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας και το Μουσείο. Τρέξαμε στο στάδιο και κερδίσαμε τον κότινο της ευτυχίας και της γνώσης, σε ένα χώρο που τελούνταν οι αρχαίοι Ολυμπιακοί αγώνες και που κάθε σημείο του έχει να μας διηγηθεί και μια ιστορία.

Η τρίτη ημέρα έκλεισε το πρόγραμμα με τις παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων από τους μαθητές που είχαν χωριστεί σε μικτές ομάδες των 10 ατόμων η καθεμία. Επισκεφτήκαμε επίσης το Ιστορικό Αρχείο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 της Αθήνας. Είδαμε από κοντά την Ολυμπιακή δάδα, τα μετάλλια, τα αναμνηστικά των αγώνων καθώς και πλήθος εικόνων από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που φιλοξένησε η χώρα μας.

Όλες τις ημέρες, μαθητές και μαθήτριες είχαν τη χαρά να συμμετέχουν σε αθλητικές δράσεις και να δουλέψουν εναλλακτικά σενάρια που είχαν σχέση με κοινωνικά θέματα όπως η οπαδική βία και ο εκφοβισμός που σήμερα έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

Τελικά μάθαμε ότι ο καθένας μόνος αλλά και όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, κουβαλώντας μέσα μας τις Ολυμπιακές αξίες και τα ιδεώδη, εκδηλώνοντας συνεχώς σεβασμό προς τη ζωή, τον άνθρωπο, τους κανόνες, ξεπερνώντας κάθε φορά τα όριά μας! Δεν έχει σημασία πόσες φορές θα πέσεις αλλά πόσες θα βρεις τη δύναμη να σηκωθείς και θα προχωρήσεις με αισιοδοξία.

Θα ήταν μεγάλη παράληψη μας αν δεν ευχαριστούσαμε όλους όσους συνέβαλαν στην αξέχαστη αυτή εμπειρία μας και αρχικά την κ. Ντενίζ Παναγοπούλου, Διευθύντρια της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΕΘΝΟΑ), τον κ. Σπύρο Αυγουστή, συνεργάτη στα Εκπαιδευτικά προγράμματα και την κ. Μαριλένα Κατσαδωράκη, στη γραμματειακή υποστήριξη της ΔΟΑ. Ξεχωριστές ευχαριστίες στη Ρουμπίνη, τη Σία, τη Μαρία τον Κωνσταντίνο και το υπόλοιπο προσωπικό του εστιατορίου και του καφέ των εγκαταστάσεων, για την πραγματικά άψογη φιλοξενία τους.

Αναχωρήσαμε από την Ολυμπία έχοντας κάνει νέες φιλίες, έχοντας αναπτύξει το καλλιεργήσει το αίσθημα της συνεργασίας και της ομαδικότητας Τα αναμνηστικά διπλώματα που δόθηκαν σε όλους θα μας θυμίζουν τις υπέροχες στιγμές του τριημέρου.